HoryZonty ponúknu silné príbehy, pripravili aj festivalovú chuťovku

TA3
17.10.2018 13:48

Už o necelý mesiac sa v Trenčíne bude konať festival dobrodružných filmov HoryZonty. Hlavný program sa síce začína vo štvrtok 8. novembra, ale prvú festivalovú chuťovku pripravili organizátori už v sobotu 20. októbra v podobe inšpiratívnej hosťky Dagmar Svátekovej.

HoryZonty ponúknu silné príbehy, pripravili aj festivalovú chuťovku
SITA/AP

Silný príbeh

Dagmar Sváteková bola celkom normálnou 29-ročnou matkou na materskej. Všetko sa zmenilo v jeden letný večer. Vrátila sa domov z behu a po tom, ako sa jej pravdepodobne upchala cievka v hlave, upadla na dva týždne do kómy. Lekári jej dávali len desaťpercentnú šancu na prežitie. Po prebudení sa nemohla pohnúť. Nanovo sa učila prijímať potravu i komunikovať. Hoci zostala odkázaná na invalidný vozík, nevzdávala sa.

Začala tancovať spoločenské tance, dokonca sa jej do určitej miery podarilo pohyb obnoviť. Verila, že dokáže posunúť hranicu možností ďalej a nevzdala sa ani vo chvíľach, keď už nevládala. „Je to silný príbeh silnej ženy. Verím, že bude inšpiráciou a motiváciou pre mnohých zdravých ľudí,“ myslí si riaditeľka HoryZontov Mária Dutková. Nebude to po prvýkrát, kedy sa v rámci podujatia predstaví divákom hosť s hendikepom. „Určite ani posledný,“ hovorí hlavná organizátorka, ktorá ani zďaleka nezdieľa postoj väčšinovej spoločnosti voči zdravotne znevýhodneným občanom.

Hendikep neznamená koniec

Z tohto dôvodu sa pred piatimi rokmi rozhodla do programu festivalu zaradiť sekciu s názvom Umenie a šport v živote zdravotne postihnutých, v rámci ktorej sa trenčianskemu publiku prihovárajú hostia, ktorí sú príkladom, že aj život s hendikepom môže byť dobordružstvom.

Druhým hosťom sekcie bude Denis Kučera. Jeho doménou je cvičenie s vlastnou váhou (workout). V tejto oblasti dokáže cviky, ktoré majú problém zvládnuť mnohí zdraví športovci. „Verím, že práve prostredníctvom tohto hosťa sa nám podarí osloviť mladú generáciu,“ hovorí Dutková o mladíkovi, ktorého prezentácia spolu s workshopom bude v rámci sprievodných podujatí v sobotu 10. novembra v Trenčíne pri Váhu v blízkosti Zátoky pokoja.

Workshopy pre deti

Súčasťou sekcie, ktorá sa koná aj vďaka podpore Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, budú aj tvorivé dielne, workshopy a súťaže. Jedno z týchto podujatí, kreatívny workshop pre deti Tvorenie na ceste, dostane priestor v sobotu 3. novembra v kaviarni Na ceste. Deťom bude určený tiež workshop Pomysli na zmysly. Formou rôznych hier a aktivít zasvätia v sobotu 10. novembra v priestoroch Kina Hviezda lektorky z trenčianskeho Montassori centra najmenších návštevníkov HoryZontov do spoznávania okolitého sveta neznámym spôsobom.

Do sekcie patrí aj premietanie filmov, ktorých témou sú výkony hendikepovaných športovcov, výstava víťazných prác umeleckej súťaže, či výstava fotografií Alzheimer centra z Piešťan.Hlavný program festivalu dobrodružných filmov HoryZonty sa začne vo štvrtok 8. novembra. Potrvá tri dni a zastrešovať ho bude Kino Hviezda a Klub Lúč. Trinásty ročník sa koná aj vďaka podpore Mestra Trenčín, Trenčianskeho samosprávneho kraja, Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a Audiovizuálneho fondu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok