Festival HoryZonty prinesie do Trenčína hory a horský film

TA3
3.10.2018 11:07

Vo štvrtok ôsmeho novembra otvorí svoje brány festival dobrodružných filmov HoryZonty. Trinásty ročník bude po tretíkrát zastrešovať Kino Hviezda a Klub Lúč. Na návštevníkov čakajú novinky zo slovenskej a svetovej kinematografie z horského prostredia a desiatka zaujímavých hostí prevažne zo Slovenska a z Čiech.

Festival HoryZonty prinesie do Trenčína hory a horský film
SITA/AP

Program v alternatívnom priestore

Organizátori majú v týchto dňoch plné ruky práce. Kvôli pretrvávajúcemu havarijnému stavu najväčšieho kultúrneho stánku v Trenčíne – Posádkového klubu, šijú program na miery alternatívneho priestoru. Prípravy im toho roku skomplikovala aj revitalizácia parku M. R. Štefánika pri železničnej stanici. V ňom sa totiž doteraz konali sprievodné podujatia. Tie sa po dohode s vedením mesta podarilo usporiadateľom presunúť do tesnej blízkosti Zátoky pokoja k Váhu. Trenčania si tak majú možnosť vyskúšať pumptrackovú dráhu, bradlá na workout i jazdu na psom záprahu.

Vo Hviezde a v Lúči sa návštevníci tohoročných HoryZontov môžu spoľahnúť na osvedčenú dramaturgiu a programovú štruktúru. Popri najnovších filmoch od našich i zahraničných autorov usporiadatelia opäť pripravili súťaž o najlepší festivalový neprofesionálny film.

Trvalo udržateľné dobrodružstvo

„Do filmovej súťaže sme zaradili 15 snímok a môžem povedať, že by obstáli aj medzi profesionálnymi dokumentami,“ zhodnotila úroveň prihlásených diel riaditeľka podujatia Mária Dutková. No nie je to len kvalita filmov, ktorá z roka na rok posúva úroveň festivalu vyššie, ale aj program, ktorý prináša návštevníkom vždy niečo nové. A nebude tomu inak ani teraz.

„Pre priaznivcov festivalu sme pripravili novú sekciu s názvom Trvalo udržateľné dobrodružstvo,“ hovorí Dutková. Cieľom HoryZontov je totiž nielen zabávať ľudí, ale aj inšpirovať a motivovať k alternatívnemu spôsobu života, akým je ten konzumný, ktorým sa v súčasnosti naša spoločnosť uberá.

Odprezentujú sa aj lokálne komunity

A čo môžeme od novej sekcie čakať? „Každý festivalový deň dostane priestor na svoju prezentáciu jedna z lokálnych komunít, zaoberajúca sa ekológiou, alternatívnym spôsobom života, či trvalo udržateľným rozvojom. Už je na nich, ako ponúknutý čas využijú a teda či si pripravia prezentáciu alebo workshop,“ hovorí Dutková. Na festivale tak diváci budú môcť spoznať aktivity organizácií Zelená hliadka Trenčín, Bezobalis a Zero waste.

Trojdňové HoryZonty sa začnú síce v polovici novembra, no predchádzať im budú ešte dve podujatia. V rámci cyklu Umenie a šport v živote zdravotne postihnutých sa 20. októbra v Kaviarni Na ceste predstaví Dagmar Sváteková.

Hostku, ktorá je príkladom toho, že aj život s telesným obmedzením môže byť pekný a plnohodnotný, sa organizátorom podarilo pozvať aj vďaka podpore Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. V nedeľu pred festivalom sa bude konať blok Retro v Metro, v rámci ktorého budú môcť diváci aj vďaka podpore Audiovizuálneho fondu vzhliadnuť tri horolezecké dokumenty z archívov Slovenského filmového ústavu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok