Pod povrchom Mesiaca objavili tunel dlhý desiatky kilometrov

TA3 ČTK
21.10.2017 19:55

Ochranu pred smrtiacou radiáciou aj pred veľkými výkyvmi teplôt môže poskytnúť dlhý lávový tunel, ktorý sa podarilo objaviť japonskej vesmírnej agentúre pod povrchom Mesiaca. Podobné útvary začali odborníci hľadať už skôr - mohli by slúžiť ako budúce vesmírne základne.

Pod povrchom Mesiaca objavili tunel dlhý desiatky kilometrov
NASA/Goddard/Arizona State University

50 kilometrov dlhá, sto metrov široká

Japonská vesmírna agentúra JAXA odhalila na Mesiaci obrovskú jaskyňu, ktorá by mohla podľa expertov v budúcnosti slúžiť ako základňa astronautov. Poskytla by im ochranu pred radiáciou a chránila by ich aj pred extrémnymi výkyvmi teplôt a asteroidmi.

Dáta, ktoré získala japonská lunárna sonda SELENE, potvrdili existenciu 50 kilometrov dlhej a asi sto metrov širokej jaskyne. Vedci sú presvedčení, že dutina vznikla vulkanickou činnosťou na Mesiaci približne pred 3,5 miliardami rokov.

457c26ec00000578-4996024-image-a-5-1508403108724_0a000002-91e4-979a.jpg

Existenciu tunela predpokladali

Podľa JAXA ide o takzvaný lávový tunel - podpovrchový útvar, ktorý je vytvorený stuhnutou lávou. Vzniká v prípadoch, keď pri lávovom kanále došlo ku vzniku stropu a k následnému vyprázdneniu kanála po ukončení prísunu lávy. Lávové tunely sa nachádzajú v mnohých sopečných oblastiach na Zemi, napríklad na Islande, na Havaji, Sicílii či na súostroví Galapágy.

Vedci odhalili tunel v oblasti nazvanej Máriove Hory na privrátenej strane našej obežnice. Existenciu podobného tunela v tejto oblasti predpokladali, táto teória však až doteraz nebola potvrdená. "Vnútro jaskyne sme nevideli. Dúfame, že ďalší výskum poskytne viac podrobností," uviedla JAXA.

Japonsko chce v roku 2030 poslať na Mesiac svojho astronauta, pravdepodobne v rámci medzinárodnej misie. Čína má podobné plány okolo roku 2036 a na Mesiaci chce založiť aj kolóniu. Mesiac chce kolonizovať aj Rusko a návrat astronautov po desaťročiach avizovali aj USA. "Americkí astronauti sa vrátia na Mesiac, nielen aby po sebe zanechali vlajky, ale aby postavili základne, ktoré potrebujeme pre vyslanie Američanov na Mars a ďalej," uviedol viceprezident USA Mike Pence.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok