Na strednom Slovensku sa zrútilo vojenské lietadlo, piloti prežili

TA3 TASR SITA
10.10.2018 14:36

Medzi Sliačom a Kováčovou sa dnes približne o 14:15 zrútilo cvičné vojenské lietadlo L-39. Obaja členovia posádky, ktorí sa v lietadle nachádzali, prežili. Informoval o tom po rokovaní vlády minister obrany Peter Gajdoš

Na miesto mieri komisia

"Predtým, ako lietadlo havarovalo, bolo vidieť dva padáky. Obaja piloti sa zachránili. Lietadlo bolo nasmerované do neobývaného priestoru," povedal Gajdoš. Zároveň doplnil, že bolo zdvihnutá letecká pátracia záchranná služba a do priestoru vyrazila aj komisia odboru štátnej správy na riešenie takýchto udalostí.

Nehoda sa stala asi dva kilometre vzdušnou čiarou od kúpeľov Sliač, v poli pri rieke Hron. Priestor je v súčasnosti uzavretý. Očití svedkovia na mieste priblížili, že videli, ako v priestore medzi Sliačom a Zvolenom cvičia dve vojenské lietadlá a pri cvičných manévroch sa jedno z nich zrútilo. Dvoch ľudí mala odviezť záchranka. Podľa rezortu obrany je posádke lietadla v súčasnosti poskytovaná zdravotnícka pomoc v jednej z nemocníc.

Dvojmiestne lietadlo

Na miesto nehody po rokovaní vlády odišiel aj minister obrany. Spolu s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Danielom Zmekom a veliteľom Vzdušných síl OS SR Ľubomírom Svobodom mali poskytnúť na mieste leteckého nešťastia bližšie informácie.

Podľa údajov z internetovej stránky ministerstva obrany je L-39 dvojmiestne, prúdové lietadlo, určené na základný a pokračovací výcvik pilotov, umožňujúce jednoduchý prechod na bojové lietadlo MiG-29. Je určené na ničenie pozemných a pomaly letiacich vzdušných cieľov, prípadne k vedeniu vzdušného prieskumu. Je vybavené dvojprúdovým motorom AI-25TL. Albatros je podľa rezortu v prevádzke u viac ako 30 vzdušných síl na svete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok