Vláda rozdelila milión eur, schválila aj akčný plán okresu Košice-okolie

TA3 TASR
3.10.2018 17:50

Vláda pod vedením Petra Pellegriniho rozdelila počas svojho výjazdového rokovania v obci Ploské v okrese Košice-okolie milión eur. Ide o prostriedky z rozpočtovej rezervy pre okres Košice-okolie, ktorý patrí medzi najmenej rozvinuté okresy.

Vláda rozdelila milión eur, schválila aj akčný plán okresu Košice-okolie
SITA/Viktor Zamborský

Najviac financií pôjde na ihrisko

"Vláda rozdelila tak, ako to robí vždy, milión eur, aby odľahčila rozpočty jednotlivých obcí z tohto regiónu, aby sa tak mohli venovať zo svojich rozpočtov iným prioritám. Samozrejme, primárne prevažujú rekonštrukcie obecných budov, obecného majetku, rekonštrukcie cestnej infraštruktúry, teda všetko veci, ktoré by mali zvýšiť kvalitu života občanov v tomto regióne," uviedol Pellegrini.

Najviac financií, a to po 50 000 eur, má ísť na výstavbu detského ihriska v obci Čaňa, rekonštrukciu miestnych komunikácií v obciach Háj a Perín-Chym a rekonštrukciu obecných bytov v Turni nad Bodvou. Obec Košické Olšany dostane na výstavbu chodníka od križovatky smerom na Rozhanovce 40 000 eur.

Na dostavbu domu smútku a vybudovanie oddychovej zóny v ústí Zádielskej doliny vláda schválila obci Zádiel 20 000 eur a mesto Medzev získalo na vybudovanie priestoru pre aktívne stretávanie generácií na Sídlisku Mladosť 32 000 eur. Občianske združenie Zachráňme hrad Slanec dostane 5000 eur na vytvorenie oddychovej zóny na hrade, úpravu prístupového chodníka, osadenie zábradlia altánku a ohniska na nádvorí hradu.

vz5-7604_7f000001-e415-1473.jpg

Prispela i farnosti

Financie pôjdu napríklad aj na dostavbu nového kostola, nákup polohovateľných postelí, rekonštrukciu sociálnych zariadení a kanalizačných rozvodov v materskej školy, výstavbu križovatky či obnovu kultúrneho domu.

"Každá obec má viac tých problémov a máme ich aj my, ale tým, že je 112 obcí a dve mestá v okrese Košice-okolie, tak nemôžeme mať veľké oči, pretože je potrebné aspoň vo väčšej miere viacerým obciam prispieť, a preto sme túto žiadosť smerovali na havarijný stav našich zvodov, ktoré nám robia šarapatu. Zateká nám do kultúrneho domu, kde je aj materská škola a obecný úrad. Vzhľadom tomu, že naša obec sa skladá z dvoch častí, z obcí Ploské a Ortáše, má tri cintoríny a dva kultúrne domy, preto aj dotáciu sme rozdelili," uviedol starosta obce Ploské František Petro (Smer-SD).

Od vlády na spomínaný účel získali 11 700 eur. Rovnako vláda prispela i Rímskokatolíckej farnosti svätého Michala v Ploskom na rekonštrukciu fasády kostola sumou 12 000 eur. Vláda zároveň schválila akčný plán okresu Košice-okolie, na základe ktorého tam má do roku 2022 vzniknúť celkovo 822 pracovných miest.

Novozavedený okres

"Vláda na rokovaní prijala akčný plán, pretože Košice-okolie je novozavedený okres, kde úroveň nezamestnanosti je ešte taká, ktorá zaraďuje tento okres medzi menej rozvinuté regióny našej krajiny," uviedol po rokovaní vlády Pellegrini. Z celkovej odhadovanej finančnej investície v rokoch 2018–2022 vo výške minimálne 71,43 milióna eur sa predpokladá krytie z programov spolufinancovaných z Európskych štrukturálnych a investičných fondov vo výške 66,68 milióna eur. Celková výška regionálneho príspevku bude 4,75 milióna eur.

Vláda schválila aj poskytnutie priameho regionálneho príspevku vo výške jeden milión eur do 31. októbra, a to zo zdrojov kapitoly Všeobecná pokladničná správa. Regionálny príspevok vo výške 4,75 milióna eur bude postupne uvoľňovaný do 31. decembra 2022 a bude slúžiť na systémové opatrenia akčného plánu na úrovni okresu Košice-okolie (249 375 eur) a na aktivity v oblastiach vzdelávanie (1,04 milióna eur), poľnohospodárstvo, priemysel a služby (1,42 milióna eur), infraštruktúra a životné prostredie (944 000 eur), cestovný ruch (902 500 eur) a sociálna oblasť, ambulantná zdravotná starostlivosť a služby zamestnanosti (190 000 eur).

Vláda nad rámec plánu prijala aj rozhodnutie, ktoré sa týka rekonštrukcie budovy košických súdov. Ako Pellegrini pripomenul, okres Košice-okolie je atypický napríklad tým, že nemá vlastné okresné mesto a geograficky vytvára okolo okresu Košice prstenec. "Tento okres je druhý najväčší na Slovensku a má 116 obcí, čo je naozaj veľké množstvo. Preto aj dnes vláda pri svojich rozhodnutiach musela svoju podporu rozdeliť," povedal.

Okres Košice-okolie je jedným z 18 najmenej rozvinutých slovenských okresov. Výška nezamestnanosti sa tu podľa údajov Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny SR v roku 2017 pohybovala na úrovni 12,12 percenta, kým v tom istom roku bola priemerná miera nezamestnanosti na Slovensku 5,94 percenta. Počet obyvateľov vlani predstavoval číslo 127 365.

vz3-1607_7f000001-ecf0-238c.jpg

Podporí aj rekonštrukciu budovy súdu

Vláda chce podporiť aj nadstavbu a rekonštrukciu budovy Krajského súdu v Košiciach. "Po dlhých rokoch, odkedy je vo svojej funkcii, pred vládu predstúpil predseda Krajského súdu v Košiciach Imrich Volkaj, ktorý informoval o tom, že v budove krajského súdu sídlia aj ďalšie štyri súdy okresné, čo z kapacitných dôvodov naozaj spôsobuje značné komplikácie pre samotný chod celého krajského, ako aj okresných súdov v našom druhom najväčšom meste Slovenska," povedal Pellegrini.

Vláda preto prijala uznesenie, v ktorom zaviazala ministerstvo spravodlivosti, aby do 30. novembra tohto roka minister vláde predložil návrh riešenia priestorového usporiadania krajského aj okresných súdov v Košiciach.

"Pravdepodobne sa budeme na rokovaní vlády zaoberať možnosťou nadstavby a rekonštrukcie celej tejto budovy tak, aby sme naozaj skvalitnili výkon súdnej moci v Košiciach a po dlhých rokoch uzavreli toto trápenie. Sú to značné finančné zdroje a budeme musieť s ministerstvom spravodlivosti hovoriť o tom, aké sú priority rezortu, pretože požiadaviek je obrovské množstvo," doplnil Pellegrini s tým, že postupne sa priestorové problémy riešia aj v Bratislave.

"Myslím si, že Košice by mohli byť druhé v poradí, kde sa touto vecou budeme zaoberať. Do konca roka by som si osobne predstavoval, že by sme prijali zásadné stanovisko," dodal premiér.

Pastorizácia Rómov

Vláda sa venovala aj rómskej problematike. Premiér sa po zasadnutí vyjadril, že vláda chce podporiť pastoráciu Rómov.
Ako uviedol, stretol sa s bratislavským arcibiskupom – metropolitom Stanislavom Zvolenským a s generálnym biskupom Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku Milošom Klátikom.

„Rovnako budeme veľmi radi hovoriť aj s predstaviteľmi ďalších cirkví. Dali sme cirkvám ponuku, že ak vláde predložia program nejakej intenzívnejšej pastoračnej činnosti v našich osadách - to znamená, že ak naše cirkvi ponúknu vláde možnosť zvýšiť počet kňazov a iných ľudí, ktorí by mohli s touto komunitou pracovať, vláda je ochotná na ich zvýšenú aktivitu v jednotlivých rómskych osadách prispieť,“ povedal predseda vlády.

Verí, že by to mohlo pomôcť k zmene spôsobu ich života a opätovnému zaradeniu sa do spoločnosti. „Preto uvidíme, ako na túto ponuku zareagujú naše slovenské cirkvi. V prípade, že sa na vládu obrátia so zaujímavými projektmi, štát je pripravený navýšiť rozpočty našich cirkví - práve kvôli tomu, aby mohli navýšiť počet ľudí, ktorí sa budú venovať vyslovene našim rómskym komunitám,“ uviedol Pellegrini.

Podľa premiéra spolu s ministrom práce a podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu chystajú ďalšie opatrenia, ktoré by mali motivovať Rómov hľadať si prácu, pretože, ako hovorí, mnohí pracovať chcú. „Zároveň budeme pripravovať opatrenia, ktoré budú motivovať firmy a zamestnávateľov, aby zamestnali Rómov a naučili ich pracovným návykom,“ uzavrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok