V Antarktíde zomreli tisícky tučniakov, prežili len dve mláďatá

TA3 SITA
13.10.2017 15:16

V Austrálii zomreli hladom tisíce mláďat tučniakov okatých (Pygoscelis adeliae). Dôvodom bolo neobvykle veľké množstvo ľadu, pre ktoré museli dospelé jedince prekonávať väčšiu vzdialenosť za potravou a mláďatám ju tak nemohli poskytnúť včas.

V Antarktíde zomreli tisícky tučniakov, prežili len dve mláďatá
TASR

Nová rezervácia?

Podľa odborníkov z tohtoročného obdobia párenia prežili len dve mláďatá. Je to už druhé takéto neúspešné obdobie párenia za posledných päť rokov, pričom predvlani neprežilo žiadne mláďa.

Ochranárske organizácie preto vyzývajú k podniknutiu okamžitej akcie v prípade novej morskej prírodnej rezervácie vo východnej Antarktíde, aby sa ochránila tamojšia kolónia tučniakov okatých, ktorá pozostáva približne z 18-tisíc párov.

Podľa Svetového fondu na ochranu prírody, ktorý podporuje výskum francúzskych vedcov monitorujúcich tamojšiu populáciu tučniakov od roku 2010, by mohol prežitiu tamojších živočíšnych druhov pomôcť zákaz lovu krilu v oblasti.

Treba okamžite konať

"Toto je devastujúca udalosť v kontraste s tým, čo si ľudia predstavujú o tučniakoch. Riziko otvorenia tejto oblasti na prieskumný rybolov krilu, ktorý by pre tučniakov okatých zotavujúcich sa z dvoch katastrofických chovných zlyhaní za posledné štyri roky predstavoval konkurenciu, je nemysliteľný," vyjadril sa vedúci polárneho programu WWF Rod Downie.

Návrh WWF bude jedným z bodov diskusie na stretnutí Výboru pre zachovanie antarktických morských živých zdrojov (CCAMLR). "CCAMLR potrebuje konať hneď, a to tak, že založí novú morskú prírodnú rezerváciu vo vodách východnej Antarktídy, aby mohla ochrániť domov tučniakov," dodal Downie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok