Uškatce na Marionovom ostrove sexuálne zneužívajú tučniaky

Uškatce na Marionovom ostrove sexuálne zneužívajú tučniaky
Zdroj foto: youtube
Vedci z University of Pretoria v Juhoafrickej republiky zdokumentovali tri nové prípady, keď sa mladé samce uškatcov antarktických (Arctocephalus gazella) pokúsili o pohlavný styk s tučniakmi patagónskymi (Aptenodytes patagonicus).

Odborníci toto netradičné sexuálne správanie zaznamenali na neobývanom Marionovom ostrove v Indickom oceáne, pričom sa im ho podarilo aj nafilmovať.

Prvý zaznamenaný prípad takéhoto správania pozorovali vedci ešte v roku 2006, pričom sa tak stalo tiež na spomínanom Marionovom ostrove. Vtedy špekulovali, že mohlo ísť o správanie sexuálne neskúseného uškatca, prejav agresie alebo hry, ktorá sa zmenila na sexuálne správanie. Nové prípady však odborníkov prekvapili.

"Nečakal som, že znova zaznamenáme podobné správanie a určite nie, že sa tak stane vo viacerých prípadoch," uviedol P. J. Nico de Bruyn, ktorý spolu s Williamom A. Haddadom viedol výskumný tím. Vo všetkých štyroch zdokumentovaných prípadoch najprv uškatec tučniaka prenasledoval, a keď ho chytil, tak sa s ním pokúsil opakovane páriť. Každý pokus trval približne päť minút, pričom medzitým oddychoval. Pri niektorých pokusoch sa uškatcom podarilo vniknúť do tučniačej kloaky. V troch zo štyroch prípadov uškatec nakoniec tučniaka pustil, raz ho však zabil a zožral.

Uškatec antarktický je tak jediným druhom plutvonožca, u ktorého zaznamenali pokusy o párenie so živočíchom patriacim do úplne inej triedy. Vedci si navyše myslia, že v tomto prípade ide o správanie, ktoré sa uškatce na Marionovom ostrove od seba učia.

"Uškatce majú schopnosť učiť sa, to je dokázané. Takže keď samce vidia, že iný uškatec sa snaží spáriť s tučniakom, tak sa o to neskôr môžu pokúsiť aj sami. To môže vysvetľovať, prečo sa počet takýchto prípadov zvyšuje. Ak však naozaj ide o naučené správanie, tak naozaj neviem, aký prospech z toho majú. Možno si tak ventilujú sexuálnu frustráciu, keďže ide o mladé samce, ktoré si ešte nedokážu ubrániť svoje samice," dodal de Bruyn.

Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.com.

Mohlo by vás zaujímať

TOP videá