Japonský súd rozhodol o vinníkoch katastrofy vo Fukušime

TA3 SITA
10.10.2017 15:02

Japonský súd nariadil vláde a prevádzkovateľom jadrovej elektrárne Fukušima vyplatiť 500 miliónov jenov (v prepočte približne 3,78 milióna eur) tisíckam bývalých obyvateľov zamorených oblastí, ako kompenzáciu za stratu majetku po havárii v roku 2011.

Japonský súd rozhodol o vinníkoch katastrofy vo Fukušime
SITA/AP

Podľa rozhodnutia súdu vláda zlyhala tým, že nenariadila spoločnosti Tokyo Electric Power Co. zvýšiť bezpečnosť zariadenia, hoci o hrozbe cunami v regióne vedela už od roku 2002. Vládu a elektráreň v tomto prípade žalovalo 3800 ľudí, čo predstavuje najväčšiu z približne 30 skupinových žalôb, do ktorých je celkovo zapojených 12-tisíc ľudí. Je to pritom už druhý rozsudok, ktorý uznal zodpovednosť vlády za jadrovú katastrofu.

Súd podporil argumenty žalobcov, že havárii sa dalo predísť, ak by ministerstvo hospodárstva a priemyslu nariadilo spoločnosti uskutočniť zmeny podľa zistení z roku 2002. Tie poukázali na riziko cunami s vlnami dosahujúcimi výšku až 15,7 metra a navrhli presunúť núdzové dieselové generátory z podzemia vyššie nad zem a zaistiť vodotesnosť budov s reaktormi. Podľa žalobcov spoločnosť nevyužila ani ďalšiu možnosť prijať opatrenia, keď vládna štúdia v roku 2008 varovala pred cunami, ktoré môže spôsobiť výpadok energie v elektrárni.

Cunami zasiahla elektráreň 11. marca 2011, pričom vyradila z činnosti chladenie reaktorov a zničila náhradné generátory, ktoré mali udržať jadrové palivo v stabilných podmienkach. Vláda a predstavitelia elektrárne sa na súde obhajovali, že havária bola nepredvídateľná a nedalo sa jej zabrániť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok