Robot prenikol do fukušimského reaktora, našiel podivné cencúle

TA3
29.7.2017 09:56

Tieto miesta sú natoľko rádioaktívne, že ich človek nemôže navštíviť ani v ochrannom plášti. Kazia sa dokonca aj roboty. Jednému z nich sa však napokon podarilo dostať až do jadra fukušimského reaktora a nasnímať podivné útvary, ktoré zrejme budú dlho hľadaným roztaveným palivom.

Robot prenikol do fukušimského reaktora, našiel podivné cencúle
SITA/AP

Zemetrasenie aj cunami

Bola to najväčšia jadrová katastrofa nášho veku. Pred šiestimi rokmi k japonskej elektrárni Fukušima, ktorou otriaslo mimoriadne silné zemetrasenie, dorazila mohutná vlna cunami. Nepomohlo množstvo bezpečnostných prvkov – kombinácia dvoch živlov poškodila generátory a chladiaci systém v reaktore skolaboval.

Nasledovala pohroma. Jadrá reaktorov sa roztavili a rádioaktívny materiál sa uvoľnil všade navôkol. Katastrofa si vynútila evakuáciu 100 000 domov a veľká časť oblasti je dodnes neobývaná.

Japonsko doteraz minulo na dekontamináciu miliardy dolárov, ale na kľúčový posun v tejto oblasti bolo treba nájsť hlavný problém – roztavené palivo. Nejde o žiadnu maličkosť. Miesta, kde sa má nachádzať, sú plné trosiek, zatopené a najmä tak rádioaktívne, že tam neprežili ani sofistikované roboty. Japonci sú ale v technológiách na svetovej špičke a dokázali svojich automatických prieskumníkov skonštruovať odolnejších.

Palivo ako cencúle

Robot až teraz, po šiestich rokoch, našiel zhluky materiálu, ktoré by mohli byť palivovým odpadom. „Zachytená hmota zjavne spadla z výšky. Myslíme si, že ide s veľkou pravdepodobnosťou o roztavené palivo, možno aj s niečím zmiešané,“ potvrdil hovorca spoločnosti TEPCO, ktorá prevádzkuje Fukušimu.

Je to prvý pohľad na miesto, ktoré pred šiestimi rokmi skolabovalo. Video ukazuje reaktor číslo 3, ktorý je teraz asi 6 metrov pod vodou. Roztopené zvyšky rádioaktívneho paliva pripomínajú cencúle alebo jaskynné kvaple.

Prelomové zábery dokázal zabezpečiť 30-centimetrový robot poháňaný piatimi vrtuľami. Na diaľku ho ovládali štyria operátori a jeho dve kamery dokázali zaznamenať celý rozsah ruín pod vodou. Akonáhle sa nájde presná lokalita rádioaktívneho paliva vo všetkých troch postihnutých reaktoroch, môže sa začať hlavná fáza dekontaminácie. Japonská vláda odhaduje, že by to mohlo stáť 72 miliárd dolárov a vyčistenie elektrárne môže trvať 40 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok