Vo Venezuele vraj bezdôvodne zabili vyše 500 ľudí, Karakas správu odmieta

TA3 TASR
22.6.2018 21:23

Venezuelské bezpečnostné zložky v uplynulých troch rokoch pripravili o život najmenej 500 ľudí pri akciách, ktoré maskovali ako boj proti kriminalite a zločinu. V najnovšej správe to tvrdí Organizácia spojených národov. Karakas správu OSN odmieta a považuje ju za nepravdivú.

Tieto operácie pod zámienkou boja proti kriminalite mali byť podľa správy OSN neoprávnene vykonávané v chudobných štvrtiach. Experti OSN tvrdia, že venezuelské bezpečnostné zložky následne zmanipulovali dôkazy o týchto zásahoch.Údaje o obetiach vyvolávajú otázky, či tieto operácie neboli iba pokusom vlády znížiť údajnú kriminalitu namiesto toho, aby proti nej bojovala, píše v správe OSN.

"Zlyhanie vo vyvodení zodpovednosti za takéto vážne porušovanie ľudských práv spáchané bezpečnostnými zložkami naznačuje, že vo Venezuele prakticky absentuje právny štát," uviedol vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn.

Podľa spomínanej správy sa v súčasnosti vo Venezuele nachádza za mrežami najmenej 280 politických väzňov. Experti OSN zároveň Venezuelu obvinili, že s predstaviteľmi Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva nespolupracuje a že vláda tejto juhoamerickej krajiny si odmieta pripustiť závažnosť krízy. Podľa údajov OSN približne 61 percent obyvateľov Venezuely žije v extrémnej chudobe a od roku 2014 z krajiny utieklo 1,5 milióna ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok