Tunelári nebankoviek sú vinní, o Majskom súd nerozhodol

TA3 TASR
28.3.2018 15:28

V kauze tunelovania nebankoviek Horizont Slovakia a BMG Invest pôjde Dávid Brtva na deväť rokov za mreže a Patrik Pachinger na sedem rokov. Rozhodol o tom najvyšší súd, ktorý potvrdil verdikt prvostupňového súdu z roku 2015. Jozefa Majského vylúčili na samostatné konanie.

Tunelári nebankoviek sú vinní, o Majskom súd nerozhodol
TASR/Marko Erd

Na súd prišiel len Pachinger

Podľa krátkeho zdôvodnenia rozhodnutia NS SR prvostupňový súd - Špecializovaný trestný súd v Pezinku rozhodol vo veci správne a správne vyhodnotil dôkazy. Teda NS SR sa v plnom rozsahu stotožnil s verdiktom ŠTS. Pachinger však okamžite do trestu odňatia slobody nenastúpi, keďže je po operáciách oboch očí a je práceneschopný. On ako jediný z troch obžalovaných sa na verejnom zasadnutí v stredu zúčastnil.

NS SR mu nechal mesačnú lehotu, aby si povybavoval svoje náležitosti a potom nastúpil na výkon trestu. Pokiaľ by tak neurobil, bol by stíhaný políciou. Súd v stredu zamietol viacero námietok Pachingera. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry án Šanta po opustení súdnej miestnosti vyslovil spokojnosť s rozhodnutím súdu. Tak ako vo svojom záverečnom návrhu zdôraznil, že pôvodný verdikt ŠTS bol správny a požiadal ho v plnom rozsahu potvrdiť.

Obhajca Brtvu v záverečnom návrhu navrhol zrušiť pôvodný rozsudok ŠTS a vec mu vrátiť naspäť na prerokovanie. Podobne prezentoval svoj záverečný návrh obhajca Pachingera. "Bol som tri roky vo väzbe na samotke, čo pokladám za nezákonné," povedal v stredu Pachinger, ktorý okrem iného požiadal súd, aby mu vzhľadom na jeho zdravotný stav prípadný trest na istý čas odložil. "Prioritne však trvám na mojom úplnom oslobodení a vec vrátiť naspäť ŠTS," povedal.

Dlhoročná kauza

Kauza sa ťahá dlhé roky. Rozsudok nad Majským a spol. v kauze tunelovania nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest vyniesol Špecializovaný trestný súd v Pezinku už 21. októbra 2015. ŠTS vtedy odsúdil veľkopodnikateľa na trest odňatia slobody na deväť rokov, Brtvu taktiež na deväť rokov a Pachingera na sedem rokov. Súd ich uznal za vinných zo spáchania trestného činu podvodu spolupáchateľstvom. Prvostupňový súd taktiež uložil peňažný trest vo výške 5000 eur pre obžalovaných Brtvu a Pachingera.

"Dôkazmi sa preukázala účasť obžalovaných na vymenovaných skutkoch. Súd má za to, že zhromaždené dôkazy spoľahlivo preukázali, že sa stal skutok, ktorý je predmetom obžaloby a že týchto skutkov sa dopustili obžalovaní," uviedol vtedy sudca ŠTS pri odôvodňovaní rozsudku. Rozhodnutie nebolo právoplatné, obžalovaní sa odvolali, a preto sa čakalo na termín verejného zasadnutia NS SR.

Verdikt nad Majským

"Odvolal som sa, uvidíme," reagoval koncom októbra 2015 Majský na otázku, či sa domnieva, že NS SR, ktorý bude rozhodovať o odvolaní, ho oslobodí. "To sú vymyslené veci. Ja som s tým nič nemal, ja som ich ani nepoznal. S Frunim som sa ani nestretol v živote," doplnil. Ešte predtým bývalý Špeciálny súd 27. apríla 2007 odsúdil Majského na vyšší 12-ročný trest odňatia slobody, Brtvu na 11 rokov a Pachingera na desaťročné väzenie. NS SR však tento verdikt zrušil.

Dvere pobočiek nebankových subjektov ostali zatvorené 4. februára 2002 pod zámienkou auditu. Od občanov dovtedy stihli vyzbierať 62,78 miliardy slovenských korún (viac ako dve miliardy eur), pričom poškodených ostalo asi 170.000 ľudí. V konkurznom konaní dostali bývalí klienti Horizontu Slovakia naspäť 4,5 percenta zo svojich vkladov, spolu okolo 15,2 milióna eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok