Unikal 13 rokov. Muž odsúdený za krach Horizontu je už na Slovensku

TA3 TASR
22.1.2016 14:33

Podľa informácií TA3 Františka Matíka, právoplatne odsúdeného pre krach nebankovky Horizont, letecky eskortovali zo srbského Belehradu do Bratislavy v sprievode kukláčov. Matík bol na úteku dlhých 13 rokov, chytili ho ešte vlani v januári v Srbsku.

O prevoze rozhodol srbský minister

Právoplatne odsúdeného bývalého šéfa nebankového subjektu Horizont Slovakia Františka Matíka, ktorý bol na úteku približne 13 rokov, previezli letecky zo Srbska na Slovensko.

Formálne podpisom o jeho vydaní tento týždeň rozhodol srbský minister spravodlivosti Nikola Selaković. "Dnes bola vykonaná extradícia osoby Františka M. zo Srbska do Slovenskej republiky. Osoba bola zadržaná srbskou políciou dňa 28. januára 2015 na základe medzinárodného zatýkacieho rozkazu vydaného Špecializovaným trestným súdom v Pezinku pre trestný čin podvodu. Bola odsúdená na 11 rokov a šesť mesiacov. Extradíciu osoby dnes realizovala Národná ústredňa Interpol v spolupráci s Útvarom osobitného určenia a Ministerstvom spravodlivosti Slovenskej republiky. Osoba bola následne dodaná do Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave," uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.

foto2_0a000002-8d41-d055.jpg

Chytili ho pred rokom

"Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky bolo 31. decembra minulého roku informované Úradom medzinárodnej spolupráce národnej ústredne Interpol PPZ SR, že Odvolací súd v Novom Sade rozhodol v prípade sťažnosti Františka Matíka proti rozhodnutiu Vyššieho súdu v Novom Sade z 10. novembra 2015, že v danom prípade sú splnené zákonné požiadavky na vydanie menovaného na trestné konanie do Slovenskej republiky. Vyššie uvedené rozhodnutie Odvolacieho súdu v Novom Sade Ministerstvo spravodlivosti SR víta, ide o dôležitý krok na to, aby aj v tomto prípade bolo učinené spravodlivosti zadosť," uviedla nedávno hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová.

Matíka
zadržali v Srbsku v januári 2015, na úteku bol od roku 2002. Na Slovensku mu Špecializovaný trestný súd v kauze Horizont Slovakia vymeral trest 11,5 roka a prepadnutie majetku v prospech štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok