Nová ministerka odmieta konflikt záujmov pre rodinné väzby

TA3 TASR
25.3.2018 11:53

Rodinné väzby novej ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej ju nemusia vo funkcii dopredu diskvalikovať. Myslí si to Dušan Zachar z Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy. Podľa neho je ale dobré, že verejnosť o jej rodinných prepojeniach a možných konfliktov záujmov vie. Ministerka, naopak, akýkoľvek konflikt záujmov odmieta.

Nová ministerka odmieta konflikt záujmov pre rodinné väzby
SITA/Diana Černáková

Kalavskej manžel pracuje pre firmu, ktorá má zmluvy na klinické skúšanie liekov s viacerými slovenskými štátnymi nemocnicami - dozoruje tam klinické štúdie v škandinávskych a pobaltských krajinách. Erich Kalavský pôsobil v minulosti aj pre farmafirmu, v ktorej mal na starosti kategorizáciu liekov, upozornil denník Sme. Ministerkinho svokra, s ktorým sa Kalavská podľa jej tvrdení stretáva už sporadicky, zase v Česku súdia pre úplatok, ktorý mal dať pri jednej zákazke.

"Myslím si, že to dopredu novú ministerku nediskvalifikuje. V každom prípade je dobré, že o týchto rodinných prepojeniach a možných konfliktoch záujmov vieme. Verejnosť tak dokáže lepšie kontrolovať  jej rozhodnutia v dotknutých agendách, ktoré bude zároveň sledovať oveľa ostražitejšie," povedal Zachar.

Podľa neho by bolo vhodné, "aby ministerka proaktívne, hoci aj nad rámec zákona, deklarovala, kde prichádzala ona sama alebo jej rodinní príslušníci či blízki do styku so zdravotníctvom, čo môže pomôcť pri predchádzaní zbytočných pochybností v budúcnosti". Kalavská na tento návrh neodpovedala. "Kategoricky odmietam akýkoľvek konflikt záujmov a akékoľvek prepojenie," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok