Nový premiér žiadal o dôveru. Spomenul Fica, Kisku i vyšetrovanie

TA3 SITA TASR
23.3.2018 11:08

Peter Pellegrini vystúpil pred poslancami parlamentu. Hovoril o svojom predchodcovi, poďakoval sa prezidentovi, uviedol, že nepotrebuje tradičných sto dní na štart a vrátil sa aj k vyšetrovaniu dvojnásobnej vraždy. Predstavil aj vládny program a požiadal poslancov o dôveru pre svoj kabinet.

Poďakoval prezidentovi, že nepodľahol tlakom

Robert Fico podľa Pellegriniho zanechal v slovenskej politike ako trojnásobný premiér výraznú stopu ako nikto pred ním a bude ju tvoriť aj naďalej ako predseda Smeru, ktorého programové piliere sa odrážajú aj v programovom vyhlásení novej vlády. "Ďakujem aj prezidentovi Andrejovi Kiskovi, že rešpektoval zásady parlamentnej demokracie a nepodľahol mediálnym a politickým tlakom na jej demontáž a zmenu parlamentného systému na prezidentský," odkázal. Pellegrini tu vyjadril nádej, že vymenovaním vlády a schválením jej programového vyhlásenia sa politici vrátia k práci pre ľudí. "Za prejav štátnickej politiky by som považoval, ak by programové vyhlásenie dostalo podporu aj od opozície, ale toho sa asi nedožijeme," pripustil.

Štvrtkové menovanie svojho kabinetu označil za míľnik, ktorý by mal opäť nastoliť stabilitu a obrátiť pozornosť na skutočné problémy ľudí. "Programové vyhlásenie vlády preberá ciele a plány vlády predchádzajúcej. Je to logické. Predchádzajúci kabinet už viaceré ciele splnil, nová vláda v tom chce pokračovať. Sme pripravení okamžite pracovať. Nežiadame a ani nemôžeme žiadať žiadnych 100 dní na oboznámenie sa so stavom v rezortoch. Od kolegov očakávam viac ako 100-percentný výkon," deklaroval Pellegrini.

Nová slovenská vláda:

Predseda vlády: Peter Pellegrini
Vicepremiér pre investície: Richard Raši
Minister vnútra: Tomáš Drucker
Minister zahraničia: Miroslav Lajčák
Ministerka zdravotníctva: Andrea Kalavská
Ministerka kultúry: Ľubica Laššáková
Minister hospodárstva: Peter Žiga
Minister financií: Peter Kažimír
Ministerka pôdohospodárstva: Gabriela Matečná
Minister školstva: Martina Lubyová
Minister obrany: Peter Gajdoš
Minister spravodlivosti: Gábor Gál
Minister dopravy: Árpád Érsek
Minister živ. prostredia: László Sólymos

imgl7717_7f000001-d0fb-ae3c.jpg

Nechajme pracovať políciu

Uplynulý mesiac podľa jeho slov vojde do dejín ako jeden zo zlomových okamihov. "Úkladná vražda rozpútala nevídané emócie a vášne, ktoré sa pretavili do politickej krízy. Smrť dvoch mladých ľudí zasiahla všetkých. Ak bola motívom vraždy práca novinára, je to útok na demokratické piliere štátu a slobodu prejavu. Máme povinnosť dôsledne vyšetriť vraždu a spravodlivo potrestať páchateľov. Toto je dlh štátu,"priznal.

Premiér preto apeloval, aby sme nechali pracovať políciu. "Dôverujme vyšetrovateľom a nezneužívajme túto tému. Minister vnútra Tomáš Drucker má úlohu vytvoriť čo najlepšie podmienky pre prácu polície. Táto tragédia sa nevyšetrí na uliciach, na stránkach novín ani vo volebných miestnostiach," poznamenal.

Podľa Pellegriniho ľudia prišli na námestia slobodne vyjadriť svoj názor. "Som vďačný, že nedošlo k násiliu ani k nepokojom," poznamenal. Považuje pritom za logické, že opozícia sa pokúša dostať k moci. "Ale politika má aj štátnický rozmer a tým je zodpovednosť voči vlastnej krajine. Predčasné voľby by nič nevyriešili, lebo by prehĺbili nepokoj a ustanovili by zmätok," myslí si. Predseda vlády zdôraznil, že jasná väčšina NR SR sa hlási k dokončeniu práce súčasnej koalície, ktorá vzišla s demokratických volieb.

Bude si musieť zvyknúť na investigatívu

Pellegrini tiež odmietol názory, že SR je čiernou dierou v Európe. "Nie je na tom nič pravdivé. Slovensko je úspešný príbeh. Naprávanie vytvoreného negatívneho obrazu o Slovensku bude aj mojou prioritou. Slovensko je demokratickou, úspešnou a modernou krajinou a nová vláda je zárukou jasnej proeurópskej orientácie. Je nešťastné, ak opozícia v túžbe po moci spôsobuje nedozerné škody na medzinárodnom poli,"konštatoval.

Premiér preto plánuje vystúpiť v Európskom parlamente, kde zaujme jasné stanovisko a uvedie na pravú mieru viaceré nepravdy a klamstvá, ktoré sa o Slovensku začali šíriť.

V závere svojho prejavu Pellegrini adresoval slová novinárom stojacim na balkóne rokovacej sály. „Vždy budem brániť slobodu prejavu, vždy si budem vážiť odbornú prácu investigatívnych novinárov a asi si budeme musieť zvyknúť aj na tých, ktorí sú schopní aj dva dni sa investigatívne venovať takto zabalenému špáratku,“ povedal Pellegrini a z vrecka svojho saka vytiahol špáradlo. Išlo o reakciu na poslednú tému sociálnych sietí, ktoré riešili, čo novému premiérovi vypadlo na tlačovej besede zo saka. Neboli to však drogy, ale špáradlo v papierovom obale.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok