Členské štáty sa dohodli na termíne budúcoročných eurovolieb

TA3 TASR
20.3.2018 12:04

Voľby do Európskeho parlamentu v roku 2019 sa uskutočnia v dátume 23.-26. mája. Dohodli sa na tom zástupcovia členských krajín v Rade EÚ v Bruseli.

Členské štáty sa dohodli na termíne budúcoročných eurovolieb
SITA/AP

V dokumente Rady EÚ sa spresňuje, že zástupcovia členských krajín sa rozhodli tento termín prekonzultovať s Európskym parlamentom. Voľby do zákonodarného zboru EÚ sa uskutočňujú každých päť rokov.

Podľa volebného zákona z roku 1976 by sa nasledujúce eurovoľby mali konať od 6. do 9. júna 2019. Keďže členské štáty považovali za nemožné uskutočniť voľby v tomto termíne, Rada ministrov v súlade s volebným zákonom jednomyseľne odobrila alternatívne dátumy pre voľby do europarlamentu.

Rada po získaní stanoviska zo strany EP by mala oficiálne tento dátum potvrdiť najneskôr do konca júna. Posledné voľby do Európskeho parlamentu sa uskutočnili v dňoch 22.-25. mája 2014. Budúcoročné eurovoľby budú prvé pobrexitové, bez účasti kandidátov zo Spojeného kráľovstva, ktoré 29. marca 2019 vystúpi z EÚ. To znamená, že bez britských europoslancov sa europarlament "zoštíhli", keď namiesto doterajších 751 kresiel sa bude prerozdeľovať len 705 mandátov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok