Europoslanci sa zrejme vrátia, povedia im o nezvestných novinároch

TA3 TASR
14.3.2018 11:26

Delegácia poslancov, ktorú Európsky parlament vyslal na objasnenie situácie súvisiacej s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, príde na Slovensko pravdepodobne znova. Europoslanci budú v rámci stredajšej rozpravy o ochrane novinárov v Štrasburgu požadovať ďalšie informácie a navrhnú aj otvorenie prípadov ďalších dvoch nezvestných slovenských novinárov. Uviedol to slovenský europoslanec József Nagy.

Europoslanci sa zrejme vrátia, povedia im o nezvestných novinároch
SITA/Diana Černáková

"Predpokladám, že bude pokračovanie tejto delegácie," povedal Nagy a spresnil, že poslanci budú vyžadovať ďalšie "informácie a dokumenty, ktoré nemali v čase minulotýždňovej návštevy Slovenska k dispozícii". Nagy zároveň informoval, že európska frakcia ľudovcov, ktorej je zástupcom, chce počas rozpravy poukázať na potrebu lepšej ochrany "nielen novinárov, ale aj informátorov v prípadoch korupcie alebo kriminálnych činov". "Navrhneme aj otvorenie prípadov ďalších dvoch nezvestných slovenských novinárov," povedal Nagy, čím narážal na Paľa Rýpala a Miroslava Pejka.

Plánujú vyzvať aj členské štáty, aby zvážili mieru trestov v prípade sporov týkajúcich sa ochrany osobnosti, "keďže vieme, že Slovensko má najvyšší trest až osem rokov v prípade dokázaného ohovárania, čo je vôbec najvyšší trest v Európskej únii", dodal. Súčasne uviedol, že rezolúcia súvisiaca s vraždou slovenského novinára, o ktorej sa bude v EP hlasovať v apríli, by mala požadovať dôsledné vyšetrenie tejto vraždy a jej pozadie. Zdôraznil tiež, že cítia snahu o zneužitie tejto situácie z pozície ultraľavicových strán, najmä komunistov. "Už teraz navrhujú také opatrenia, ktoré by zabránili boju proti dezinformáciám, ktoré sú šírené najmä webmi zo zahraničia," vyhlásil Nagy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok