Zomrel priekopník nadzvukových letov a blízky priateľ Gagarina

TA3 TASR
19.3.2018 21:55

Legendárny ruský testovací pilot Georgij Mosolov, ktorý významne prispel k rozvoju ruského a sovietskeho letectva, zomrel vo veku 91 rokov. Informovala o tom v pondelok agentúra TASS s odvolaním sa na tlačové oddelenie výrobcu vojenských lietadiel MiG.

Zomrel priekopník nadzvukových letov a blízky priateľ Gagarina
reprofoto/youtube.com

Mosolov bol jedným z priekopníkov nadzvukových letov, ako aj letov zameraných na dosiahnutie extrémnej výšky. Počas svojej kariéry dosiahol viacero rekordov. Preslávil sa už v polovici 50. rokov ako testovací pilot bojového stíhacieho lietadla MiG-21. Bol blízkym priateľom Jurija Gagarina.

Počas svojej aktívnej služby Mosolov pilotoval viac než 50 rozličných lietadiel. Väčšinou testoval prúdové stíhačky - jeho úlohou bolo odskúšať ich aerodynamiku, stabilitu a ovládateľnosť. Často sa pritom ocitol v kritickej situácii, vždy však dokázal s testovaným strojom bezpečne pristáť na zemi.

Mosolov pochádzal z mesta Ufa. V roku 1953 absolvoval školu pre testovacích pilotov pri Moskve a následne vstúpil do služieb podniku MiG. Neskôr pôsobil ako zástupca leteckej spoločnosti Aeroflot. Bol držiteľom vyznamenania Hrdina Sovietskeho zväzu.

Témy: Lietadlo Moskva
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok