Maďarič odovzdal Kiskovi abdikáciu, rezort povedie Pellegrini

TA3 SITA TASR
5.3.2018 14:09

Marek Maďarič onedlho definitívne skončí ako minister kultúry, prezidentovi Andrejovi Kiskovi odovzdal abdikačný list. Svoje rozhodnutie v stredu odôvodnil vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Z vlády má najbližšie k médiám práve ministerstvo kultúry, argumentoval pred novinármi s tým, že po tom, čo sa stalo, si nevie predstaviť, že bude "len tak pokojne sedieť v kresle ministra".

O Pellegrinim sa dozvedel až od Kisku

Prezident Kiska sa Maďaričovi poďakoval za prácu, ktorú odvádzal na ministerskom poste. Ministerstvo kultúry bude dočasne viesť vicepremiér pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. "Musím s určitou ľútosťou povedať, že to, že bude poverený dočasným riadením ministerstva kultúry pán Pellerini, som sa dozvedel od pána prezidenta, nie od mojej strany. Dúfam, že so mnou komunikujú, ale toto som sa dozvedel od prezidenta," priznal. V strane však ostáva, keďže je veľkým odporcom kolektívnej viny.

K zmenám vo vláde musí prísť

Ohľadne dvoch Kiskovych scenárov riešenia súčasnej politickej situácie, ktorá nastala po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, Maďarič uviedol, že k zmenám vo vláde musí prísť. "Je jasné, že k nejakým zmenám vo vláde musí prísť. To ani tak nevyplýva dominantne z názoru prezidenta, ale z toho, že za konkrétne zmeny sa postavili aj koaličné strany. Možno keby došlo k zmene ešte minulý týždeň, situácia by bola pokojnejšia. V politike je dôležité robiť adekvátne rozhodnutia v správny čas," odkázal ohľadne volania po abdikácii ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

V súvislosti s predčasnými voľbami povedal, že hovoriť o nich je príliš skoro. "Na to potrebujete 90 hlasov. Na druhej strane, ak koalícia nebude v nasledujúcich dňoch reagovať adekvátne, technická stránka predčasných volieb môže byť nepodstatná, lebo spoločenská situácia si môže predčasné voľby vynútiť. Veľmi teda záleží na tom, ako sa teraz koalícia zachová," myslí si.

Na druhej strane sa Maďarič domnieva, že opozícia je veľmi dychtivá po predčasných voľbách, ale nie až natoľko pripravená. Preto uprednostňuje upokojenie situácie a fungovanie vlády v podobe, aká by mala dôveru verejnosti.
Maďarič sa nevyhol ani výčitke premiéra Roberta Fica, že Kiskov nedeľňajší prejav k občanom nevznikol na Slovensku. "Vyhlásenia prezidenta SR sú vážne veci a myslím si, že tak ich aj treba brať. Ja ich beriem vážne," dodal. Kiska sa Maďaričovi poďakoval za jeho prácu v rezorte a ocenil jeho politické gesto. "Myslím, že mnohí iní by si z neho mohli brať príklad," uzavrel.

Trojnásobný minister kultúry

Maďarič ostáva členom Smeru-SD a vracia sa do funkcie poslanca NR SR. Premiér Robert Fico minulý týždeň uviedol, že vníma demisiu ministra kultúry ako prejav politickej kultúry a gesto solidarity so žurnalistickou obcou. Za prácu v rezorte mu ďakuje. Demisiou Mareka Maďariča sa podľa SaS začal faktický rozpad Ficovej vlády. Jeho krok považujeme za síce neskorý, ale predsa len ohlas svedomia, reagovala zas strana OĽaNO.

Maďarič zastával funkciu šéfa ministerstva kultúry po tretí raz. V parlamentných voľbách v roku 2006 bol zvolený za poslanca Národnej rady SR a Smer-SD ho nominoval do vlády na post ministra kultúry, vo svojej funkcii zostal do konca volebného obdobia vlády v roku 2010. V parlamentných voľbách v roku 2010 sa stal poslancom NR SR, Smer-SD bol v tom období v opozícii. Od predčasných parlamentných volieb v apríli 2012 zastáva post ministra kultúry. Do parlamentu ho zvolili aj v roku 2016, opäť sa stal ministrom.

Maďarič pôsobí v Smere-SD od roku 2000, postupne ako hovorca, vedúci mediálneho a tlačového oddelenia a v roku 2006 bol šéfom jeho volebného tímu. Do minulého roku bol jedným z podpredsedov strany. Po regionálnych voľbách v novembri 2017 sa Maďarič vzdal funkcie podpredsedu Smeru-SD a zostal radovým členom strany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok