Maďarič sa nevie vyrovnať s vraždou novinára, končí ako minister

TA3 SITA TASR
28.2.2018 14:10

Z vlády má najbližšie k médiám práve ministerstvo kultúry, uviedol pred novinármi Marek Maďarič, ktorý oznámil, že končí na poste šéfa rezortu. Maďarič svoje rozhodnutie spojil so šokujúcou vraždou novinára Jána Kuciaka. "Po tom, čo sa stalo, si neviem predstaviť, že budem len tak pokojne sedieť v kresle ministra," dodal s tým, že ide o jeho osobné rozhodnutie.

V Smere zostáva, bude poslancom

"Neviem sa ako minister kultúry vyrovnať s tým, že za môjho pôsobenia bol zavraždený novinár," uviedol. Maďarič to už ráno oznámil premiérovi Robertovi Ficovi. Členom Smeru ostáva a vracia sa do funkcie poslanca NR SR. Maďarič dodal, že Fico na konci ich spoločného rozhovoru o demisii zobral Maďaričovo rozhodnutie "na vedomie".

Premiér vníma demisiu ministra kultúry ako prejav politickej kultúry a gesto solidarity so žurnalistickou obcou. Za prácu v rezorte mu ďakuje. Uviedol to vo svojom stanovisku. Demisiou Mareka Maďariča sa začal faktický rozpad Ficovej vlády, uviedol naopak v reakcii predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík a dodal, že "ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská bude ešte viac znepokojená".

"Keď nevedia odstúpiť tí, čo majú, musia odstúpiť ti ostatní," napísal na Facebooku nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý. Poslanec za Sme rodina Milan Krajniak povedal, že Maďaričovo rozhodnutie chápe. "Marek Maďarič desať rokov kryl zločiny vládnej strany Smer-SD. Preto jeho dnešný krok považujeme za síce neskorý, ale predsa len ohlas svedomia," vyjadril sa za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti jeho predseda Igor Matovič.

Prezident SR Andrej Kiska prevezme v pondelok (5.3.) od ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) jeho abdikáciu, informoval o tom hovorca prezidenta Roman Krpelan.

Trojnásobný minister kultúry

Maďarič zastáva funkciu šéfa ministerstva kultúry po tretí raz. V parlamentných voľbách v roku 2006 bol zvolený za poslanca Národnej rady SR a Smer-SD ho nominoval do vlády na post ministra kultúry, vo svojej funkcii zostal do konca volebného obdobia vlády v roku 2010.

V parlamentných voľbách v roku 2010 sa stal poslancom NR SR, Smer-SD bol v tom období v opozícii. Od predčasných parlamentných volieb v apríli 2012 zastáva post ministra kultúry. Do parlamentu ho zvolili aj v roku 2016, opäť sa stal ministrom.

Maďarič pôsobí v Smere-SD od roku 2000, postupne ako hovorca, vedúci mediálneho a tlačového oddelenia a v roku 2006 bol šéfom jeho volebného tímu. Do minulého roku bol jedným z podpredsedov strany. Po regionálnych voľbách v novembri 2017 sa Maďarič vzdal funkcie podpredsedu Smeru-SD a zostal radovým členom strany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok