Vybudovali železnicu na želanie Orbána? Europoslanci ju boli skontrolovať

TA3 SITA
19.9.2017 17:41

Maďarský premiér Viktor Orbán často kritizuje Európsku úniu a jej inštitúcie za ich údajnú neschopnosť a podľa neho prílišný dôraz, ktorý kladú na ľudské práva. Európski byrokrati, ako ich nazýva, však prešli do protiútoku.

Vybudovali železnicu na želanie Orbána? Europoslanci ju boli skontrolovať
SITA/AP

Na návštevu Maďarska pricestovali členovia Výboru pre kontrolu rozpočtu Európskeho parlamentu pod vedením jeho šéfky Inge Grässle, aby skontrolovali, ako Maďarsko nakladá s poskytnutými európskymi dotáciami.

Členovia kontrolného výboru sa zviezli vlakom po železničnej trati, ktorú - spolovice z európskych peňazí - postavili na severozápade Maďarska medzi dedinami Alcsútdoboz a Felcsút. Druhú, o niečo väčšiu polovicu prostriedkov, naň poskytol Orbánom založený futbalový klub Puskás Akadémia.

Železničná trať má celkovo tri zastávky, jej dĺžka je päť a pol kilometra a spája dve dediny, ktoré majú každá len okolo 1 500 obyvateľov. Podľa Orbánových kritikov nemala výstavba tejto trate vôbec nijakú logiku, okrem tej, že Alcsútdoboz je Orbánovým rodiskom a vo Felcsúte budúci premiér vyrastal a doteraz tam vlastní dom. Vedľa Orbánovho domu okrem toho vybudovali ultramoderný futbalový štadión. Ten postavili firmy, ktoré sú podľa opozičných médií tesne prepojené s Orbánovou vládou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok