Orbán volá po solidarite, od Únie žiada preplatiť žiletkový plot

TA3 TASR
1.9.2017 13:09

Maďarský premiér požiadal Európsku úniu, aby mu preplatila polovicu nákladov vynaložených na stavbu plota na juhu krajiny.

Orbán volá po solidarite, od Únie žiada preplatiť žiletkový plot
ILU FOTO SITA/AP

Viktor Orbán v liste adresovanom predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudeovi Junckerovi uviedol, že ploty, ktoré postavili v roku 2015, nechránia len Maďarsko, "ale aj celú Európu pre príchodom ilegálnych migrantov". Orbán tiež dodal, že jeho krajina si za ochranu hraníc zaslúži prejavenie solidarity zo strany Európy.

Minister riadiaci úrad vlády János Lázár pripomenul, že Maďarsko minulo na ochranu hraníc doposiaľ 800 miliónov eur. Zdôraznil, že v rámci európskej solidarity by bolo potrebné hovoriť aj o otázke ochrany hraníc, pričom solidarita by sa mala prejaviť aj v praxi. Minister informoval, že v stredu bolo v Maďarsku 680 migrantov, z nich 433 v tranzitných zónach, 190 v utečeneckých táboroch a zvyšní v strážených zariadeniach.

Prvú líniu plota na 175 kilometrov dlhej hranici so Srbskom dokončilo Maďarsko vlani v septembri. Vláda vo februári nariadila posilniť ochranu hraníc vybudovaním druhej línie na južných hraniciach krajiny. Na plot zo žiletkového drôtu, ktorý dokončili v máji, a na vybudovanie viacerých tzv. hotspotov pri hranici, vyčlenil kabinet 122,6 milióna eur. Ďalšie výdavky sa týkali samotnej ochrany hraníc a výcviku príslušných zložiek. Vláda Viktora Orbána čelí kritike Bruselu pre postoj k imigračnej politike.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok