Vašečka vstúpil do KDH, Hlinu vyzval na súboj o kreslo predsedu

TA3 TASR
7.2.2018 22:30

Bývalý predseda poslaneckého klubu OĽaNO Richard Vašečka, ktorý vstúpil do mimoparlamentného KDH, bude na marcovom sneme kresťanských demokratov v Ružomberku vyzývateľom Alojza Hlinu v súboji o predsednícky post. Potvrdil to na brífingu s tým, že ho k tomu viedla najmä silná a naliehavá ponuka zvnútra KDH.

Nejde zachraňovať KDH

Druhým dôvodom prestupu je, že KDH údajne prestáva byť kresťanským aj demokratickým hnutím, a toto chce zmeniť. "Oslovili ma ľudia zakladajúci KDH aj noví členovia. Chcem teda posilniť kresťanskú politiku na Slovensku," deklaroval s dôvetkom, že podľa jeho informácií je KDH na čele so súčasným predsedom Alojzom Hlinom pre mnohých členov neprijateľné. "Ja dokážem týchto ľudí osloviť," myslí si.

Ako príklad uviedol, že Hlina má veľký problém dohodnúť sa s kýmkoľvek. "S Richardom Sulíkom (SaS) si nedokáže podať ruku, s Borisom Kollárom (Sme rodina) nechce byť v jednej miestnosti a s Igorom Matovičom (OĽaNO) si odkazujú cez médiá. Ja dokážem spájať," uviedol. Vašečka uistil, že nejde zachraňovať KDH. "Môj cieľ nie je, aby hnutie bolo len v parlamente, ale aby bolo vo vláde. Preferencie sú vyššie, ale to nestačí. KDH si musí vybrať, akým štýlom chce ísť," podotkol.

Politicky riskuje

Svoj vzťah s Hlinom označil Vašečka za normálny. "V stredu (7.2.) som ho informoval o tom, že kandidujem. Nechcem ale riešiť súčasného predsedu. Ja som iný a budem sa to snažiť preniesť do KDH. Ľudí spájam a nie rozdeľujem. Mal som telefonáty od viacerých politikov, že moja kandidatúra je veľmi dobrý nápad. Zároveň som politicky úspešný, keď kandidujem, moje výsledky sa zlepšujú a mám čoraz väčší vplyv,"poznamenal na margo faktu, že bol šéfom poslaneckého klubu OĽaNO aj predsedom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. O tento post príde.

Na otázku, kto ďalší s ním z OĽaNO odchádza, odvetil, že v tejto chvíli je to len on. "Všetko ďalšie by bola špekulácia," upozornil. Situáciu v OĽaNO komentovať nechcel. "Pozerám sa na to, kam idem, nie odkiaľ odchádzam. Hnutiu OĽaNO ďakujem a držím mu palce," odkázal. Zároveň zopakoval, že politicky riskuje, pretože ak na marcovom sneme vyhrá Hlina, zostane len radovým členom KDH a nebude kandidovať vo farbách kresťanských demokratov v parlamentných voľbách v roku 2020.

Kresťanské myslenie mu je prirodzené

Vašečka priznal, že sa nad kandidatúrou na predsedu KDH zamýšľal už v roku 2016, kedy zvíťazil Hlina. "Ale vtedy sme to vyhodnotili tak, že nie. Tá situácia ale nesúvisí s tým, aké má KDH v súčasnosti preferencie. Súvisí s tým, aká je situácia s kresťanskou demokraciou na Slovensku. Možno s Hlinom dosiahneme 5,5 percenta, ale v parlamente nebudú skutoční kresťanskí demokrati," ozrejmil.

Richard Vašečka ubezpečil, že sám seba nepovažuje za lepšieho kresťana, ako je Alojz Hlina. "Ale pre mňa sú kresťanský životný štýl a kresťanské myslenie, prirodzené. Ľudia hovoria, že som autentickejší kresťan ako Hlina," dodal s tým, že ak by na čele KDH uspel, jeho hnutie by do koalície so Smerom-SD nešlo.

Z pôvodne 19-členného klubu OĽaNO zostalo aktuálne 16 poslancov. Pred Vašečkom odišli aj Viera Dubačová a Oto Žarnay. Mandáty si ponechali a aktuálne sú členmi mimoparlamentnej strany Miroslava Beblavého SPOLU.

Zmena kapitána v polčase?

Predseda KDH Alojz Hlina cíti v KDH cíti podporu. V prípade, že by s Vašečkom prehral, nevylučuje odchod. Nemyslí si však, že by mal v prípade neúspechu odísť automaticky. "Som pripravený na zápas ideí, vízií, predstáv a schopností. Na ten sa teším. Nech pán Vašečka prináša vízie, návrhy, riešenia a nie otázku, či som dostatočne kresťan," povedal. Súboj o predsednícky post v KDH nevníma Hlina ako zápas o svoje prežitie. Ak by bol Vašečka zvolený a nechcel by ho v hnutí, odišiel by. "Ak nebudem zvolený, ak si ma tam neželá, pobalím sa a pôjdem preč. Mám kam ísť," poznamenal Hlina. Automaticky ale odísť neplánuje.

Hlina priznáva, že sa mu nezdá spravodlivé meniť úspešný tím a jeho kapitána v polčase, zvlášť, keď sa mu darí. "Skúškou správnosti sú voľby. Ale to je moje vnímanie spravodlivosti," povedal Hlina, podľa ktorého by bolo spravodlivé, nechať tím dôjsť do konca. Poukázal na úspech KDH v minuloročných krajských voľbách a je presvedčený, že hnutie urobí dobrý výsledok aj v tohtoročných komunálnych voľbách. "Výsledky sa rátajú, táranín už bolo veľa," vyhlásil Hlina.

KDH podľa neho nie je v kríze. "Je tu dobrá nálada. Chodím po snemoch, vidím tam ľudí, ktorí tam chodia úprimne, ktorých fascinuje tá myšlienka, nie funkcie," povedal Hlina s tým, že cíti podporu v KDH. Nevie posúdiť, akú podporu má v hnutí Vašečka. Spoluprácu s ním ako s členom KDH a poslancom Národnej rady SR si vie predstaviť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok