Kazety sú novým retrohitom. Z dna sa šplhajú späť na výslnie

TA3 ČTK
13.1.2018 09:57

Máte doma staré kazety s hudbou? Možno o tom ešte neviete, ale opäť naberajú na hodnote a na špecializovaných weboch za ne môžete dostať aj desiatky eur. Kazety sa totiž stávajú novými vinylmi a ich predaj po rokoch úplnej stagnácie opäť prudko stúpa.

Kazety sú novým retrohitom. Z dna sa šplhajú späť na výslnie
SITA/AP

Zbierku mala každá domácnosť

Ešte pred pár rokmi produkcia vinylových platní klesala až na samé dno. Daju sa ľahko poškriabať a podľa tých, ktorí ich kúzlu neprepadli, sú aj úplne nepraktické na prenášanie. A predsa tieto hudobné nosiče dokázali v posledných rokoch vstať z popola a nájsť si desaťtisíce nových fanúšikov. Môže podobná retrománia zachrániť aj kazety?

Svoju zbierku audiokaziet, alebo ako sa im hovorilo, „pásiek“, mala každá domácnosť. Dalo sa na ne ľahko nahrávať a magnetická páska sa dala aj opakovane prepisovať. Hoci technológia sa zrodila v 60. rokoch vďaka firme Philips, skutočnú slávu dosiahla v 80. rokoch vďaka prenosným walkmanom. Ukázalo sa, že kazeta je praktická, mobilná, pevná a jej výroba nie je drahá. V tej dobe vychádzali nové albumy skupín na vinylových doskách aj na kazetách.

Nad návratom kaziet sa zamýšľa belgický publicista Alain Gerlache. Domnienka je to celkom legitímna, pretože ju podporujú dáta z koncoročného hudobného reportu od spoločnosti Nielsen Media Research. Uvedená správa zhŕňa vývoj na americkom hudobnom trhu za minulý rok. Podľa nej verejnosť počúva stále viacej hudby prostredníctvom online streamingu. Podiel takto počúvanej hudby stúpol vlani o takmer 59 percent.

Zo správy sa ale tiež dozvieme, že niektoré fyzické formáty sú stále obľúbené. Pozícia vinylových platní sa zlepšuje už dvanásty rok po sebe, vlani o 9 percent, takže teraz sa na predaji albumov podieľali 14 percentami.

Zatiaľ len zlomok z predaja

Popularitu vlani opäť získali aj kazety. Ich predaj sa v USA zvýšil o viac ako 35 percent a v roku 2016 sa takmer zdvojnásobil. To je fenomenálny výsledok, ale tých 174 000 kópií na kazetách tvorí iba 0,17 percenta predaja fyzických albumov, teda len zlomok oproti miliónom cédečiek a vinylových platní.

A ako zdôrazňuje americký magazín Billboard, tento vývoj nie je nový. Vzostup kaziet je v posledných rokoch vytrvalý. V roku 2010 sa ich predalo len 21 000, teda len zhruba osmina toho čo vlani. Okrem oficiálnych štatistík je zvyšujúca sa obľuba kaziet badať i na weboch, ktoré sa zaoberajú bazárovým predajom starých hudobných nosičov.

Hudba zo zlatého veku

Na vrchole predaja kaziet - s 22 percentným podielom z celkového počtu - sú tri albumy s remixami hudby k sfilmovanej ságe Strážcovia galaxie, ktorá začala vychádzať v USA koncom 60. rokov ako komix spoločnosti Marvel. Na druhé miesto sa dostal zvukový sprievod k seriálu Strager Things, ktorý je plný odkazov na 80. roky, teda zlatý vek kaziet.

Napriek tomu zatiaľ zostala kazeta ďaleko od skutočného obrodenia, aké sa podarilo dosiahnuť platniam. Kazety však majú svojich vysoko motivovaných fanúšikov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok