Pracovať sa oplatí. Ľudí v núdzi o tom má presvedčiť mzdová kalkulačka

TA3 SITA
8.1.2018 11:14

Inštitút zamestnanosti pripravil mzdovú kalkulačku, ktorá slúži na výpočet čistého príjmu domácnosti, ak sa jeden z jej členov zamestná. Kalkulačka je určená pre ľudí pracujúcich za sumu blízko hrubej minimálnej mzdy, ktorí predtým boli nezamestnaní a dostávali dávky v hmotnej núdzi.

Kalkulačka vyvráti mýtus

Mzdová kalkulačka, zverejnená na stránke inštitútu, týmto ľuďom vyráta čistú mzdu, dane, odvody, daňový bonus na deti, osobitný príspevok, či stravné. Kalkulačka podľa inštitútu dokazuje, že pracovať sa na Slovensku oplatí. Po zamestnaní sa aj za minimálnu mzdu totiž dostane osoba oveľa viac peňazí, ako poberá vo forme dávok v hmotnej núdzi.

"Veríme, že táto mzdová kalkulačka konečne vyvráti mýtus, že poberateľom dávok v hmotnej núdzi sa neoplatí pracovať a hlavne, že pomôže terénnym sociálnym pracovníkom a odborným poradcom na úradoch práce postrčiť nezamestnaných do legálneho zamestnania," uviedol IZ.

Bežná rodina s dvomi nezamestnanými rodičmi a tromi deťmi (po jednom v materskej, základnej a strednej škole) podľa inštitútu dostáva dávky v hmotnej núdzi okolo 250 eur, k tomu 71 eur vo forme prídavkov na deti a 32 eur ako stredoškolské štipendium pre dieťa študujúce na strednej škole. Spolu je to maximálne 360 eur.

Skúmajú zamestnanosť

"Ak sa jeden z rodičov zamestná na minimálnu mzdu 480 eur, prvý mesiac stúpne príjem rodiny na 921 eur, teda skoro trojnásobne," tvrdí IZ. Ako bývalý nezamestnaný takýto človek neplatí zdravotné ani sociálne odvody, má nárok na osobitný a aktivačný príspevok, dostane daňový bonus na deti a naďalej aj rodičovský prídavok, a dostane v práci aj stravné. Popri týchto finančných príjmoch budú deti naďalej dostávať stravu v škole a škôlke a za dieťa v škôlke nebudú musieť platiť.

Inštitút zamestnanosti je občianske združenie, mimovládna nezisková organizácia, ktorej náplňou je výskum problémov zamestnanosti. Zbiera informácie o trhu práce s cieľom byť platformou pre ich výmenu. Cieľom Inštitútu zamestnanosti je prezentovať odborné poznatky a ponúkať riešenia z oblasti trhu práce širokej verejnosti a zainteresovaným odborníkom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok