Príprava osláv SR a ČR pokračuje, Macron potvrdil návštevu

TA3 SITA
10.9.2017 09:57

Slovensko a Česká republika si spoločne pripomenú výročia, ktoré krajiny oslávia v roku 2018. Ide o sté výročie vzniku Československa, 50 rokov od Pražskej jari a 25 rokov samostatnosti Slovenska aj Česka. Praha aj Bratislava chcú usporiadať budúci rok spoločné oslavy týchto dejinných udalostí tak, aby si obe krajiny tieto výročia pripomenuli a zároveň posilnili vzájomné vzťahy. Dohodli sa na tom premiér Robert Fico a jeho český náprotivok Bohuslav Sobotka.

Príprava osláv SR a ČR pokračuje, Macron potvrdil návštevu
TASR

„Bol by som nerád, keby sme rok 2018 vnímali len ako príležitosť na nejaký historický seminár, ktorý bude trvať rok. Samozrejme, aj úvahy historikov a politológov majú miesto, ale našou povinnosťou je tento exkluzívny rok využiť na dve veci – na perfektnú prezentáciu Slovenskej a Českej republiky v zahraničí a súčasne na potvrdenie kvality našich vzťahov,“ povedal premiér Fico. Ako doplnil Sobotka, tento rok je aj skvelou príležitosťou na pozývanie hostí zo zahraničia, hlavne z krajín, ktoré stáli pri zrode Československa ako USA, Francúzsko či Veľká Británia. Podľa Fica francúzsky prezident Emmanuel Macron už potvrdil, že v prvom štvrťroku navštívi obe krajiny.

Podľa šéfov oboch vlád sú v princípe dohodnuté hlavné podujatia a ich financovanie. Iniciatív však pribúda, nejaké akcie plánujú aj mestá či obce a rôzne spolky. Slovenský premiér zároveň pripomenul, že prípravu osláv za slovenskú stranu koordinuje Vladimír Valovič.

O príprave osláv sa zhovárali aj ministri zahraničných vecí oboch krajín Miroslav Lajčák a Lubomír Zaorálek. Dohodli sa, že koordinovať svoje aktivity pri zabezpečovaní osláv budú aj zastupiteľské úrady krajín. „Slovensko a Česká republika udržiavajú dlhodobo nadštandardné vzťahy, a naša v stredoeurópskom priestore unikátna skúsenosť spoločnej histórie vrátane pokojného rozchodu je inšpiráciou pre mnohých iných. Je preto záujmom oboch strán, aby sme si dôstojne pripomenuli dejinné udalosti a historické momenty, ktoré sme spoločne prežili. Je to tiež príležitosť kultivovať naše dnešné vzájomné vzťahy,” povedal Lajčák s tým, že Československo bolo dobrý a úspešný projekt a splodilo dva úspešné demokratické štáty, ktoré sú jasne ukotvené v európskom priestore, vyznačujúce sa ekonomickou stabilitou a úspešnou transformáciou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok