Zomrel posledný rumunský kráľ. V exile bol farmárom aj pilotom

TA3 TASR
5.12.2017 14:39

Vo veku 96 rokov zomrel v utorok vo švajčiarskom meste Aubonne bývalý rumunský kráľ Michal I., ktorý vládol svojej krajine počas druhej svetovej vojny.

Zomrel posledný rumunský kráľ. V exile bol farmárom aj pilotom
SITA/AP

Michal I. bol jedným z mála žijúcich vodcov z daného obdobia. Jeho rodinní príslušníci vlani vyhlásili, že bývalý monarcha trpí leukémiou a ďalším druhom rakovinového ochorenia. V ostatnom čase sa stiahol z verejného života a všetky svoje povinnosti delegoval na svoju najstaršiu dcéru Margaretu.

Michal I., pravnuk britskej kráľovnej Viktórie, sa po prvý raz ujal trónu v roku 1927 ako šesťročný po tom, ako jeho otec Karol II. utiekol s milenkou a vzdal sa svojich práv na trón. Vládol však len tri roky. Znovu sa stal kráľom v roku 1940, keď Karol II. opätovne abdikoval. Druhýkrát Michal I. vládol do roku 1947, keď ho komunisti prinútili odstúpiť a odísť do švajčiarskeho exilu. Vlasť navštívil až po páde totalitného režimu v roku 1989.

Jeho manželka, kráľovná Anna, zomrela vlani vo veku 92 rokov. Panovnícky pár mal spolu päť dcér. Michal I. pochádzal z dynastie Hohenzollernovcov-Sigmaringenovcov. V exile pracoval ako farmár, pilot, podnikateľ a maklér.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok