Hurikán Irma mierne zoslabol, stále je však extrémne nebezpečný

TA3 SITA ČTK
9.9.2017 07:37

Hurikán Irma zasiahol Kubu, odkiaľ úrady evakuovali približne 10-tisíc zahraničných a domácich turistov. Vo východnom Karibiku si živel vyžiadal desiatky mŕtvych. Okrem Kuby zasiahol hurikán aj Bahamské ostrovy. Tamojšia vláda nariadila leteckú evakuáciu asi 1200 obyvateľov južnejších ostrovov.

Hurikán Irma mierne zoslabol, stále je však extrémne nebezpečný
SITA/AP

Hurikán Irma zasiahol Kubu prudkým vetrom a vytrvalými zrážkami, zatiaľ čo ďalší hurikán Jose ohrozoval iné, už predtým ťažko skúšané ostrovy v Karibiku. Informuje o tom agentúra AP.

Kubánske pobrežné mestá čelili vysokému príboju, ktorý vyvracal stromy, stĺpy elektrického vedenia a roznášal úlomky po uliciach. Cesty boli zablokované, podľa svedkov došlo okom hurikánu k zničeniu budovy jedného múzea. Bezprostredné správy sa nezmieňujú o obetiach na životoch; živel si však v karibskej oblasti vyžiadal už najmenej 24 mŕtvych.

Hurikán spôsobil značné škody na ostrovoch Svätý Martin, Svätý Bartolomej, Barbuda či Anguilla. Mnohé z obetí hurikánu sa pokúsili utiecť zo svojich ostrovov na trajektoch alebo rybárskych člnoch. Americké Národné centrum pre hurikány znížilo varovanie pre Barbudu a Anguillu. Riziko opadlo aj pre Antiguu.

V polovici dňa sa Irma nachádzala 100 kilometrov východne od mesta Varadero na severnom pobreží Kuby, rýchlosť vetra dosahovala 205 km/h. Jose bol 155 kilometrov severovýchodne od Záveterných ostrovov, mal rýchlosť 230 km/h.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok