Florida sa pripravuje na pohromu, Irma má udrieť v plnej sile

TA3 ČTK
9.9.2017 18:02

Ničivý hurikán Irma zasiahol severné pobrežie Kuby a postupne smeruje k Floride. Živel spôsobil rozsiahle škody na majetku i na životoch. Hurikán síce mierne zoslabol, očakáva sa však, že pred príchodom k floridskému pobrežiu opäť zosilnie. Obyvatelia z tejto oblasti tak húfne opúšťajú svoje domovy.

Pohromu pocíti celý polostrov

Hurikán zrejme zasiahne floridské mesto Tampa, následky pohromy ale pocíti celý polostrov. Uviedlo to vo svojej predpovedi Národné stredisko pre hurikány. Šesťmiliónové Miami zrejme zostane mimo hlavný smer Irmy, bude však vystavené poveternostným podmienkam ohrozujúcim život, uviedlo NHC.

Vietor momentálne dosahuje rýchlosť 215 kilometrov za hodinu. Očakáva sa, že pred príchodom k Floride opäť zosilnie. Odborníci predpokladajú, že hurikán naplno zasiahne Floridu v nedeľu, najväčšiemu náporu budú vystavené ostrovy Florida Keys a okolie Tampy, kde žije asi pol milióna ľudí.

Evakuovali aj základňu

Podľa televízie CNN budú obzvlášť citelné následky pohromy na ostrovoch na juhu Floridy, kde žije mnoho amerických seniorov. Evakuácia musela podľa televízie prebehnúť aj na veľkej základni amerického námorníctva v Key West. Irma by tam mala doraziť v nedeľu ráno miestneho času.

Povinná evakuácia sa podľa agentúry Reuters dotkla aj letoviska Mar-a-Lago, ktoré vlastní prezident Donald Trump. Areál leží na východnom floridskom pobreží v meste Palm Beach.

Exodus komplikuje podľa médií nedostatok benzínu, prázdna je tretina čerpacích staníc. Evakuácia bola nariadená aj na pobreží štátu Georgia. V štátoch Virgínia a Alabama bol vyhlásený stav ohrozenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok