Blízko vianočných trhov v Nemecku našli balíček s výbušninou

TA3 TASR
1.12.2017 18:19

Policajní pyrotechnici zneškodnili v centre mesta Postupim v spolkovej krajine Brandenbursko podozrivý balík, ktorého obsah opodstatnene vyvolal poplach bezpečnostných zložiek. Mal totiž nebezpečný obsah, buď nástražno-výbušný systém, alebo zápalnú zmes. Polícia pátra po možných ďalších podobných zásielkach.

Okolie zostáva uzavreté

Politický motív za zaslaním balíka s podozrivým, možno i nebezpečným obsahom do lekárne v Postupime nemožno vylúčiť. Pre internetové vydanie lokálneho denníka Potsdamer Neueste Nachrichten to pripustil policajný hovorca Torsten Herbst. Podľa jeho slov už v meste nejestvuje nebezpečná situácia, avšak uzavretá, evakuovaná časť centra zostane naďalej vyhradená pre policajné úkony. Vyšetrovanie kauzy prevzal odbor pre ochranu štátu krajinského kriminálneho úradu.

Evakuovaní občania, ktorých nervozita rástla s pokračujúcim časom a rastúcim chladom, sa vo večerných hodinách dočkali pristavenia autobusu MHD, v ktorom sa budú môcť zohriať. Ich návrat do príbytkov zatiaľ bezpečnostné zložky neumožnili. Evakuovali aj okolité obchodné prevádzky i firemné priestory a napokon hermeticky uzavreli centrum mesta vrátane časti vianočných trhov, najväčších v Brandenbursku.

V Postupime pokračuje pátranie po možných ďalších podobných zásielkach, a to v okolí 300-400 metrov okolo miesta nálezu balíka. Do mesta dokonca presunuli i ďalších psovodov s vycvičenými pomocníkmi z Berlína, aby sa ubezpečili, že tu nehrozí ďalšie nebezpečenstvo, respektíve aby pomohli pri hľadaní ďalších podozrivých balíkov.

Trhy zatiaľ nesprístupnia

Primátor mesta Jann Jakobs sa poďakoval mužom zákona za profesionalitu a nasadenie, ako aj občanom za porozumenie. Aj keď práve on predtým vyhlásil, že predpokladá opätovné sprístupnenie vianočných trhov v sobotu, šéforganizátor podujatia Peter Klemm sa pre televíznu spoločnosť n-tv vyjadril, že je zatiaľ nejasné, kedy sa brány trhov opäť otvoria širokej verejnosti.

Bezpečnostné zložky v iných častiach Nemecka čakajú zatiaľ na správy z Postupimu, aby rozhodli o prípadných preventívnych bezpečnostných opatreniach, ak by sa potvrdilo pôvodné podozrenie, že bombový poplach bol opodstatnený. Týka sa to aj polície v Berlíne, ktorá už deklarovala, že čaká na objasnenie postupimskej kauzy.

Ako uviedol brandenburský krajinský minister vnútra Karl-Heinz Schröter, zneškodnený balík obsahoval zrejme nálož s klincami zvyšujúcimi jej ničivý účinok. Či balenie s objemom 1-1,5 litra obsahovalo trhavinu, alebo išlo iba o atrapu, zostáva zatiaľ nejasné, dodal. Charakter látky, ktorú balík obsahoval popri klincoch, by mali objasniť laboratórne testy, ktoré súčasne poskytnú i odpoveď na otázku o miere ohrozenia občanov. Podľa policajného hovorcu išlo o biely prášok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok