V Nemecku svitá nádej, koaličné rokovania pokračujú

TA3 TASR
1.12.2017 12:57

V Nemecku údajne nastal prielom v rokovaniach o budúcej koaličnej vláde. Denník Deutsche Welle priniesol informáciu, že kancelárka Angela Merkelová sa dohodla s partnermi s SPD na koaličných rokovaniach.

Koalícia má veľa možností

Vedenie Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) sa v pondelok 4. decembra rozhodne, ako sa zachová pri zostavovaní novej spolkovej vlády. "Veľká koalícia nie je automatická. Máme veľa možností," vyhlásil predseda SPD Martin Schulz Schulz.

Zároveň poprel správy, že po štvrtkovom stretnutí s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom súhlasil s rokovaniami s konzervatívnymi stranami CDU a CSU o pokračovaní tzv. veľkej koalície. "Kto šíri takéto falošné správy, poškodzuje (vzájomnú) dôveru," odkázal Schulz smerom k bloku CDU/CSU. Telefonicky sa preto skontaktoval s kancelárkou a šéfkou Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Angelou Merkelovou a povedal jej, že je to neprijateľné. Tiež zopakoval, že Nemecko má stále fungujúcu vládu, "takže nie sme pod časovým tlakom".

Schulz predtým v rozhovore pre najnovšie vydanie týždenníka Der Spiegel uviedol hĺbkovú reformu Európskej únie a nemeckého sociálneho systému ako kľúčovú podmienku SPD na začatie rozhovorov s konzervatívcami. "Pozitívna reakcia na Emmanuela Macrona bude kľúčovým prvkom v každom rokovaní s SPD," konštatoval Schulz. Narážal na francúzskeho prezidenta, ktorý krátko po septembrových voľbách v Nemecku načrtol svoju víziu nového usporiadania EÚ.

Steinmeier inicioval stretnutie

Schulz žiada zavedenie spoločnej európskej daňovej politiky a vymenovanie ministra financií EÚ. Potrebná je podľa neho aj spoločná európska sociálna politika a jednotné štandardy hospodárskej politiky. Schulz zároveň varoval členov svojej strany, aby nezačali príliš skoro rozmýšľať o obsadení ministerských postov "pre seba alebo pre iných".

Viac ako dve hodiny rokoval vo štvrtok večer nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier s predsedami konzervatívneho bloku CDU/CSU a sociálnych demokratov o možnostiach vytvorenia koaličnej vlády. Stretnutie inicioval Steinmeier, ktorý chce vyriešiť patovú situáciu vzniknutú po stroskotaní sondážnych rokovaní o vzniku tzv. jamajskej koalície medzi CDU/CSU, liberálmi z FDP a zelenými.

Špičky CDU a CSU vo svetle tejto skutočnosti uprednostňujú pred novými voľbami pokračovanie doterajšej veľkej koalície s SPD. Sociálni demokrati po debakli v septembrových voľbách síce ohlásili odchod do opozície, ale medzičasom nevylučujú podporu menšinovej vlády alebo pokračovanie veľkej koalície. Na budúci týždeň sa bude v Berlíne konať zjazd SPD, na ktorom bude Schulz znova kandidovať na predsednícku funkciu a chce získať mandát na rokovania s CDU a CSU.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok