Nebezpečné dvojča hurikánu Irma zosilnelo, blíži sa k ostrovom

TA3 ČTK
8.9.2017 17:41

Hurikán José, ktorý sa presúva cez Atlantický oceán smerom k ostrovom na severovýchode Karibiku, dosiahol štvrtú, a zároveň druhú najvyššiu kategóriu stupnice síl hurikánov. Takže už dosiahol rovnakú kategóriu, do ktorej momentálne spadá hurikán Irma. Odkazujúc na americké Národné centrum pre hurikány o tom informovala agentúra Reuters.

Nebezpečné dvojča hurikánu Irma zosilnelo, blíži sa k ostrovom
SITA/AP

José sa v súčasnosti nachádza asi 700 kilometrov juhovýchodne od Záveterných ostrovov, ktoré boli v posledných dňoch zničené hurikánom Irma. Vietor, ktorý ho sprevádza, dosahuje maximálnu rýchlosť 240 kilometrov za hodinu. Presúva sa na severovýchod rýchlosťou 30 kilometrov za hodinu.

Podľa predchádzajúcich odhadov meteorológov by sa mal José prehnať cez severovýchodnú časť Malých Antíl, ku ktorým by mal doraziť v sobotu ráno miestneho času. Na rozdiel od hurikánu Irma by sa ale mal otočiť severným smerom a pokračovať nad Sargasové more.

Okrem hurikánu Irma, ktorému čelí Kuba a Bahamské ostrovy a hurikánu José, je v tejto oblasti ešte tretí hurikán. Katia, ktorá sa sformovala nad Mexickým zálivom, dosiahla síce len druhý z piatich stupňov na Saffirovej-Simpsonovej stupnici sily hurikánov, ale postupne silnie.

Podľa posledných údajov NHC zo 17:00 SELČ dosahuje vietor, ktorý sprevádza hurikán Katia, 150 kilometrov za hodinu a pohybuje sa rýchlosťou sedem kilometrov za hodinu smerom k mexickému pobrežiu. Nad štát Veracruz na východe Mexika by sa mala Katia dostať v sobotu ráno miestneho času.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok