Nečasová je vinná, rozhodli v kauze, ktorá viedla k pádu vlády

TA3 ČTK
22.11.2017 11:54

Za zneužitie Vojenského spravodajstva uložil súd Jane Nečasovej dvojročný podmienečný trest a taktiež päťročný zákaz činnosti vo vedúcich funkciách štátnej správy. Obžalovaní spravodajcovia dostali takisto podmienky.

Bývalý šéf spravodajstva Milan Kovanda a Jan Pohůnek dostali 20 mesiacov, Kovandov predchodca Ondrej Páleník 18 mesiacov.

Súd im na päť rokov zakázal pôsobiť v spravodajských službách a bezpečnostných zboroch. Rozhodnutie nie je právoplatné. Šéfka premiérovho kabinetu Nečasová, ktorá si podľa rozsudku nezákonne zaistila sledovanie nielen terajšej manželky svojho vtedajšieho šéfa Petra Nečasa, ale tiež dvoch zamestnancov úradu vlády, vinu odmieta. Rovnako tak ju popierajú i spravodajcovia, ktorí tvrdia, že nevykonávali sledovanie, ale tzv. kontrasledovanie kvôli tomu, že sa premiér obával o bezpečnosť svojej rodiny.

Podľa sudkyne Pavly Hájkovej však bola trestná činnosť "nezvratne preukázaná". Štátny zástupca Rostislav Bajger požadoval pre obžalovaných nepodmienečné tresty väzenia od troch rokov a štyroch mesiacov do troch rokov a desiatich mesiacov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok