Nečasová aj lobista Rittig sú vinní, rozhodol súd v kauze BIS

TA3
10.1.2017 15:30

Pražský súd dokončil dokazovanie v kauze údajného vyzradenia utajovanej informácie z Bezpečnostnej informačnej služby. Jana Nečasová, lobista Ivo Rittig a jeho právnik David Michal sú podľa súdu vinní.

Mestský súd v Prahe uznal za vinných niekdajšiu šéfku kabinetu českého premiéra Janu Nečasovú a lobistu Iva Rittiga v prípade vyzradenia utajovaných informácií Bezpečnostnej informačnej služby. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz s tým, že je to vôbec prvýkrát, keď ich súd uznal za vinných a udelil im tresty.

Lobista Rittig a vtedajší poradca ministra poľnohospodárstva Tomáš Jindra mali podľa obžaloby naviesť niekdajšiu šéfku sekretariátu premiéra Nečasovú (predtým Nagyovú), aby im prostredníctvom právnika poskytla informácie zo správy BIS určenej pre premiéra.

Ritting dostal od súdu deväťmesačný podmienečný trest so skúšobnou dobou 18 mesiacov. Rittingov právnik David Michal dostal rovnaký trest. Nečasovú potrestali podmienkou v dĺžke 18 mesiacov s trojročnou skúšobnou lehotou. Tomáša Jindru súd oslobodil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok