Prvá digitálna tableta posiela informácie zo žalúdka do mobilu

TA3 ČTK
18.11.2017 10:06

Prvý digitálny liek - tabletu so zabudovaným senzorom - schválil do užívania Úrad pre kontrolu potravín a liečiv v USA. Otvára sa ňou nová kapitola nielen pre farmaceutický priemysel, ale aj takzvaný internet vecí, teda prepojenie vstavaných zariadení s webom.

Prvá digitálna tableta posiela informácie zo žalúdka do mobilu
SITA/AP

Údaje pomôžu lekárom i pacientom

Tabletka vysiela z pacientovho žalúdka dáta o tom, kedy a či vôbec si liek vzal. Údaje potom môžu lekárom i pacientom pomôcť lepšie zvládať liečbu. Všadeprítomné nedodržiavanie liečebného režimu, ktoré je rozšírené najmä medzi pacientami s chronickými chorobami, má negatívny dopad na pokladnice zdravotných poisťovní aj na výrobcov liečiv.

Ak sa pacientov stav kvôli chýbajúcej liečbe zhorší, zdravotníckemu systému to prináša nové náklady a farmaceutické spoločnosti zase pociťujú pokles spotreby svojich liekov. Technológiu, ktorú pred desiatimi rokmi vyvinula americká firma Proteus Digital Health, prvýkrát využijú v antipsychotiku Abilify japonskej farmaceutickej spoločnosti Otsuka Pharmaceutical. V USA tento liek užíva sedem miliónov ľudí.

Dáta neopustia pacientovo telo

"Technológia umožní ľuďom riadiť svoju medikáciu pomocou mobilného telefónu," uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Proteus Andrew Thompson. Hneď ako pacient prehltne tabletku, senzor, ktorý je vnútri, vyšle signál náplasti nalepenej na jeho tele a tá posunie informáciu o užití lieku aplikácii v jeho inteligentnom telefóne. Súčasne sa odosiela informácia príslušnému lekárovi, prípadne príbuzným či iným osobám.

Ak ide o ochranu súkromia, Andrew Thompson tvrdí, že dáta neopustia pacientovo telo. Prenesú sa len na náplasť a pred odoslaním na mobilný telefón budú zakódované. Spoločnosť Ostuka potom zdôraznila, že systém sa bude používať jedine so súhlasom pacienta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok