Pozrite si sexistické reklamy, ktoré sa uchádzajú o anticenu

TA3 ČTK
27.10.2017 14:02

Čisto medzi nami, kojot je najlepší. Nie je silikón ako silikón. Blondínku alebo tlačiareň? Aj takéto insitné slogany majú reklamy, ktoré sa uchádzajú o tradičnú anticenu za najsexistickejšiu reklamu. V susednom Česku sa do prvého kola dostalo hneď 88 kandidátov. Pozrite si ich.

Pozrite si sexistické reklamy, ktoré sa uchádzajú o anticenu
prasatecko.cz

Súťaž má dve kolá

Do 5. novembra môžu ľudia hlasovať v provm kole anticeny pre najviac sexistickú reklamu - Sexistické prasiatko. Celkom sa v tohtoročnom deviatom ročníku zišlo 88 nominácií. Uviedli to organizátori súťaže z organizácie Nesehnutí.

Nominované reklamy zobrazujú mužov a ženy znevažujúcim spôsobom a zvýrazňujú vlastnosti, ktoré im pripisujú. Mužov a ženy dávajú do jasne oddelených rolí, robia z človeka vec, používajú k propagácii výrobku nahé telá alebo ich časti, propagujú násilie, vytvárajú a posilńujú mýtus krásy, alebo používajú jazykový sexizmus, uviedla organizácia.

Druhého "víťaza" vyberie porota

Druhého víťaza anticeny vyberá odborná porota zostavená z odborníčiek a odborníkov na genderové otázky, marketing. Vyhlásenie bude 24. novembra.

Vlani bola ako najviac sexistická vyhlásená pozvánka do olomouckého hudobného klubu Buddy´s, ktorá využívala pornografickú snímku ženskej tváre potrenej ejakulátom. Odborná porota vybrala ako najviac sexistickú reklamu na nože Pokorný Knives. Na nej je zobrazený roztiahnuté ženské nohy, ktorých stred zakrýva nôž, a vedľa neho je surové mäso.

Organizácia Nesehnutí je sociálne-ekologická mimovládna organizácia. Jej cieľom je ukázať, že zmena spoločnosti založená na rešpekte k ľuďom, zvieratám i prírode je možný.

Témy: Česko Reklama
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok