Ropa alebo nedotknutá príroda? Senátori rozhodli o osude Aljašky

TA3 ČTK
20.10.2017 18:59

Americkí senátori zamietli návrh demokratickej senátorky Marie Cantwellovej, ktorá chcela presadiť zamedzenie ťažby ropy v Arktickej národnej prírodnej rezervácii na Aljaške.

Ropa alebo nedotknutá príroda? Senátori rozhodli o osude Aljašky
TASR

Úprava mala zmeniť rozpočet

Návrh neprešiel pomerom 52 ku 48 hlasom, napísal server The Seattle Times. Rezervácia sa rozprestiera na severe Aljašky. Pre ropné spoločnosti má časť rezervácie na pobreží Beaufotovho mora obrovský potenciál, oblasť je však zároveň útočiskom sobov karibu a stoviek ďalších chránených druhov.

Cieľom úpravy navrhovanej senátorkou za štát Washington bolo zmeniť kľúčové formulácie v rozpočtovej rezolúcii, ktorá senátnemu výboru pre energiu a prírodné zdroje nariaďuje zvýšiť príjmy počas budúcich desiatich rokov o ďalšiu miliardu dolárov. Podľa uvedeného serveru tieto peniaze pravdepodobne prinesie sprísňovanie dosiaľ nedotknutých oblastí pre ťažbu.

Rozpočet schválili

Cantwellová je jednou z najhlasnejších odporkýň ťažby v oblasti pobrežnej planiny rezervácie a v minulých rokoch proti týmto zámerom úspešne bojovala. Spojené štáty podľa nej ropu z tejto oblasti nepotrebujú a rezervácia by vraj mala byť tým posledným miestom, kde by sa malo vŕtať.

Predsedkyňa senátnej komisie a republikánka Lisa Murkowská naopak tvrdí, že navrhované opatrenie by vzalo senátu možnosť urobiť niečo konštruktívne pre ekonomiku a národnú bezpečnosť. Snemovňa reprezentantov už schválila rozpočtové inštrukcie, ktoré najskôr povedú k zrušeniu obmedzení pre ropné spoločnosti týkajúce sa aljašskej rezervácie. Podpora podobných krokov sa dá očakávať aj od prezidenta Donalda Trumpa, ktorý v predvolebnej kampani zdôrazňoval potrebu zvýšiť v USA produkciu fosílnych palív.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok