Postup proti výtvarníkovi Lorenzovi preskúma krajská prokuratúra

TA3 TASR
4.9.2017 14:01

Doterajší postup orgánov činných v trestnom konaní v prípade košického aktivistu a výtvarníka Ľuboša Lorenza, ktorý je obvinený z prečinu výtržníctva za odstránenie komunistických symbolov z pamätníka sovietskych vojakov, preskúma krajský prokurátor v Košiciach.

Postup proti výtvarníkovi Lorenzovi preskúma krajská prokuratúra
SITA/Ivan Fleischer

Politizáciu vníma so znechutením

Informovala o tom hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. "Zároveň zdôrazňujeme, že konajúci prokurátor svojím postupom v trestnej veci vyjadril svoj právny názor, za ktorý ho generálny prokurátor v žiadnom prípade nemieni disciplinárne postihovať," uviedla Predajňová.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podľa nej so znechutením vníma účelovú politizáciu v tejto trestnej veci, ktorá je evidentná z vyjadrení niektorých politikov. "Ich vyjadrenia nemožno inak vnímať, ako pokus o zasahovanie do právomocí orgánov činných v trestnom konaní v neskončenej trestnej veci, o ktorých nemôžu mať žiadne relevantné informácie," doplnila Predajňová.

dsc-0014a_0a000002-4028-5b54.jpg

 

GP SR odmieta politické zasahovanie do konkrétnych trestných vecí a vždy v každej konkrétnej trestnej veci bude postupovať v zmysle zákona.

Stíhajú ho na slobode

Obvineného Lorenza prepustili v sobotu 2.septembra zo zadržania na slobodu po tom, čo prokurátor Okresnej prokuratúry Košice I vzal späť svoj návrh na väzbu pre obavu z pokračovania trestnej činnosti obvineného. Polícia tak Lorenza stíha na slobode.

V roku 2015 Ľuboš Lorenza spolu s Petrom Kalmusom postriekali červenou farbou bustu bývalého komunistického predstaviteľa Vasiľa Biľaka v jeho rodnej obci Krajná Bystrá. Pred súdom argumentovali, že konali v nutnej obrane, aby zabránili trestnému činu propagácie zločineckých skupín a zločineckých režimov. Súdne konanie v tejto kauze stále trvá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok