Prepustili výtvarníka, ktorý odstránil z pamätníka komunistické symboly

TA3 TASR
2.9.2017 14:02

Košického výtvarníka Ľuboša Lorenza obvineného z výtržníctva prepustili na slobodu. Stalo sa tak po tom, čo prokurátor na neverejnom zasadaní súdu stiahol návrh na uvalenie vyšetrovacej väzby. Súd teda ani nerozhodoval a Lorenza hneď prepustil. Prezident Andrej Kiska chce, aby mu generálny prokurátor celý prípad osobne vysvetlil.

Bude stíhaný na slobode

"Sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Košice I vzal na vedomie späťvzatie návrhu na vzatie obvineného do väzby a Ľuboša L. prepustil zo zadržania. Obvinený bude stíhaný na slobode," potvrdila hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Marcela Gálová.

Polícia zadržala Ľuboša L. za odstránenie ôsmich kosákov s kladivami z pamätníka padlým sovietskym vojakom na košickom Námestí osloboditeľov. Podľa polície išlo o poškodzovanie národnej kultúrnej pamiatky. Aktivista argumentuje, že ide o symboly a propagáciu komunistického režimu, ktorý je zakázaný.

"Návrh na väzbu slúžil iba na zastrašenie a znepríjemňovanie mi života. Myslím si, že sa bez problémov ubránim, pretože to, čo som robil, nebol trestný čin," povedal Ľuboš L. novinárom po prepustení.

"Myslím si, že si prokuratúra uvedomila, že dôvod na väzbu absolútne neexistuje, pretože je veľmi pochybné, či vôbec išlo o trestný čin, keďže išlo o preglejkové lepenky, ktoré netvorili súčasť kultúrnej pamiatky," povedal advokát obvineného Daniel Lipšic. Podľa neho chýbali zákonné znaky trestného činu výtržníctva a maximálny trest, ktorý hrozí, je peňažný. "To znamená, že väzba je úplne neproporcionálne opatrenie," dodal.

Propagovanie totality je trestné

Obhajcovia aktivistu argumentovali aj stanoviskom krajského pamiatkového úradu, podľa ktorého dodatočne osádzané kosáky a kladivá z preglejky nie sú súčasťou pamiatkovej hodnoty pamiatky, pričom tie pôvodné kovové sa nezachovali. "Samozrejme, že sme vďačný Červenej armáde za oslobodenie, ale ani na Slavíne nie sú kosáky a kladivá, ale je tam červená hviezda, ktorá bola jediná symbolom Červenej armády. Jej symbolom neboli totemické znaky komunistického hnutia," povedal Lipšic.

Na otázku, či sú tieto symboly na Slovensku mimo zákona odpovedal: "Podľa mojej mienky rovnako ako hákový kríž. Náš trestný zákon uvádza symboly totalitných ideológií smerujúcich k potláčaniu ľudských práv, a to nepochybne bol aj fašizmus aj komunizmus. A na Slovensku máme už 20 rokov platný zákon, ktorý vyhlásil komunistický režim za zločinný a nezákonný."

Ľuboš L. bol pôvodne riešený v tzv. superrýchlom konaní. Voči obvineniu podali advokáti sťažnosť.
V roku 2015 Ľuboš L. spolu s Petrom K. postriekali červenou farbou bustu bývalého komunistického predstaviteľa Vasiľa Biľaka v jeho rodnej obci Krajná Bystrá. Pred súdom argumentovali, že konali v nutnej obrane, aby zabránili trestnému činu propagácie zločineckých skupín a zločineckých režimov. Súdne konanie v tejto kauze stále trvá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok