Masaker v Las Vegas vyvolal diskusiu, zvažujú sprísnenie zákona

TA3 TASR
6.10.2017 07:08

Vplyvná americká Národná asociácia držiteľov zbraní vyzvala americkú vládu, aby preverila, či sú zariadenia s tzv. bump-stock, a síce mechanizmom umožňujúcim, aby poloautomatická zbraň fungovala ako plnoautomatická, v súlade s federálnymi zákonmi. Ide o reakciu na útok v Las Vegas, kde zomreli desiatky ľudí.

Masaker v Las Vegas vyvolal diskusiu, zvažujú sprísnenie zákona
SITA/AP

Mechanizmus využil aj Paddock

NRA podľa spravodajskej stanice BBC vyzvala na uplatnenie "dodatočných predpisov", ktoré by sa na takéto zariadenia vzťahovali. Bump-stock mal na 12 zo svojich dovedna asi 47 legálne zakúpených zbraní masový vrah Stephen Paddock, ktorý v meste Las Vegas zastrelil na festivale country hudby 58 ľudí a takmer 500 ďalším spôsobil zranenia.

Práve vďaka zmienenému mechanizmu bol Paddock schopný strieľať s rýchlosťou až 900 rán za minútu, priblížila agentúra DPA. Vplyvná NRA, ktorá sa obvykle v súvislosti so zbraňami stavia na odpor voči akýmkoľvek obmedzeniam, uviedla vo vyhlásení, že takéto mechanizmy by mali podliehať "dodatočným predpisom".

NRA sa takto vyjadrila po tom, ako ochotu diskutovať o legislatíve zakazujúcej bump-stock prejavilo viacero republikánov. Medzi nimi nechýbal napríklad predseda Snemovne reprezentantov Paul Ryan, či republikánski senátori Ron Johnson a John Cornyn.

Trump je ochotný diskutovať

V súlade s platnými zákonmi je v USA v súčasnosti zakázaný predaj plnoautomatických zbraní, nie však poloautomatických zbraní či zariadení bump-stock, ktoré sa k zbraniam pridávajú a technicky ich tak umožňujú považovať za plnoautomatické.

Americkí zákonodarcovia plánujú o téme diskutovať a zvážiť návrh zákona, ktorým by sa používanie takýchto zariadení zakázalo. Prezident USA Donald Trump zároveň po vyhlásení NRA novinárom povedal, že jeho vláda sa otázkou možného zákazu bude zaoberať už čoskoro.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok