Priateľka vraha z Las Vegas prehovorila, útok plánoval roky

TA3 TASR
5.10.2017 07:04

Priateľka strelca z Las Vegas uviedla, že nemala potuchy o tom, aký masaker plánuje, keď ju posielal na výlet do zahraničia, aby navštívila rodinu. Marilou Danleyová vydala vyhlásenie po tom, ako sa vrátila z rodných Filipín a po tom, ako ju vypočúvali agenti FBI.

Poslal jej peniaze

Agenti sa stále snažia zistiť, čo viedlo Stephena Paddocka k streľbe na tisícky divákov country festivalu z 32. poschodia hotela v Las Vegas. Danleyová, ktorá bola v zahraničí viac ako dva týždne, uviedla, že ju najprv potešilo, keď jej Paddock poslal na Filipíny peniaze, aby kúpila dom pre rodinu. Neskôr sa však začala obávať, či sa s ňou takýmto spôsobom nechce rozísť.

"Nikdy mi ani nenapadlo, že plánuje násilie voči niekomu," uviedla 62-ročná Danleyová vo vyhlásení, ktoré prečítal jej právnik pred sídlom FBI v Los Angeles. Paddocka milovala ako "láskavého, starostlivého, pokojného muža" a dúfala v ich spoločnú budúcnosť. Dodala, že je zdrvená týmto masakrom a bude spolupracovať s úradmi.

Erick Paddock povedal denníku Washington Post, že jeho brat Stephen sa spoznal s Danleyovou v kasíne v nevadskom meste Reno, kde robila hostesku. Jej sestry v Austrálii vyjadrili v televíznom rozhovore názor, že ju poslal preč, aby mu neprekazila jeho vražedné plány. Na Filipíny jej poslal 100.000 dolárov len niekoľko dní pred činom, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľa USA, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity. Vyšetrovatelia sa snažia teraz vystopovať tieto peniaze.

Dobrý zákazník

Šesťdesiatštyriročný gambler a investor do nehnuteľností si osobitne žiadal izbu na hornom poschodí hotela s dobrým výhľadom na hudobný festival. Izbu mu poskytli zdarma, pretože bol dobrý zákazník, ktorý vsádzal do hry desaťtisíce dolárov pri každej návšteve kasína.

Podľa AP ide o ďalší znak toho, ako metodicky plánoval útok, ktorý si vyžiadal 58 mŕtvych a vyše 500 zranených. Bilanciu, v ktorej nie je zarátaný páchateľ, znížil z 59 na 58 úrad koronera. Podľa úradov si Paddock priniesol na izbu 23 zbraní v desiatich kufroch a umiestnil kamery, aby sledoval políciu, ako sa k nemu blíži. Od roku 1982 zhromaždil takmer 50 zbraní a 33 z nich, väčšinou pušky, kúpil v čase od októbra 2016 do 28. septembra 2017, uviedla pre televíziu CBS Jill Snyderová z federálneho Úradu pre alkohol, tabak, strelné zbrane a výbušniny.

Vyšetrovanie ukázalo aj to, že Stephen Paddock vystrelil 200 nábojov do hotelovej chodby, keď sa člen bezpečnostnej služby približoval k jeho izbe. Šerif Joseph Lombardo informoval, že Paddock postrelil ochrankára do nohy, ale ten ešte pomohol policajtom vyprázdniť izby na 32. poschodí hotela Mandalay Bay. Podľa šerifa páchateľ plánoval prežiť a ujsť, ale neuviedol akým spôsobom.

Desaťminútová streľba

Šerif tiež povedal, že prvé výstrely zazneli v nedeľu o 22.05 h miestneho času a posledné o desať minút neskôr. Rovnako tak informoval, že Paddock si prenajal izbu v hoteli Ogden v Las Vegas v čase alternatívneho hudobného festivalu, ktorý sa konal od 22. do 24. septembra. Na festivale Life is Beautiful vystúpili napríklad kapely Muse či Blink-182.

Podľa Lombarda strávil Paddock "desiatky rokov hromadením zbraní a munície a žil tajným životom". Šesťdesiatštyriročného muža označil za "narušeného a nebezpečného". Upresnil, že pri jeho "dôkladne naplánovanom" útoku utrpelo zranenia 489 ľudí, predtým úrady hovorili o vyše 500 zranených, uvádza agentúra DPA. Ľudí so zraneniami hospitalizovali v 13 nemocniciach v južnej časti Nevady.

Väčšinu z nich už ošetrili a prepustili. Približne 50 osôb však bolo stále v kritickom stave. Lekár z jednej z nemocníc uviedol, že niektorí ľudia si najprv ani nevšimli, že sú zranení a prišli neskôr z domu, aby im vybrali z tela guľky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok