Ľudský mozog sa po prvý raz podarilo napojiť na internet

TA3
30.9.2017 19:55

Vôbec po prvý raz sa podarilo prepojiť dve najkomplexnejšie veci v známom vesmíre – ľudský mozog a internetovú sieť. Na vznik „brainternetu“ vedci použili dve už existujúce zariadenia – jedno poznáme z medicíny, druhé z každodenného života. Toto spojenie má v budúcnosti obrovský potenciál.

Ľudský mozog sa po prvý raz podarilo napojiť na internet
ČTK/Tetra Images

Informácie v reálnom čase

Tímu vedcov z univerzity v Johannesburgu sa podarilo úspešne prepojiť mozog s internetom. Ide o prevratné spojenie, ale paradoxne k nemu nepotrebovali žiadne špeciálne vybavenie. Stačil im len elektroencelofalograf, ktorý zaznamenáva elektrické signály v mozgu a počítač Raspberry Pi.

Vedci dokázali v reálnom čase vysielať dáta z mozgu - presnejšie jeho vlny do programu bežiaceho na internete. Tam ich ktokoľvek mohol sledovať.

Dáta o mozgových vlnách sa tak stali súčasťou celosvetovej siete, takzvaného internetu vecí. Doteraz sa k rýchlo rozvíjajúcemu internetu vecí zaraďovali predovšetkým rôzne senzory merajúce pulz pri behu, spaľovanie kalórií alebo ovládanie žiarenia žiaroviek cez aplikáciu, prípadne chladničku, ktorá dokáže doobjednať tovar, ktorý sa minul. A k tejto pospájanej realite sa teraz pripojil aj ľudský mozog.

Problém rozdielnych procesorov

Takýto pokus dokázal vytvoriť akési technické okienko do neurónovej aktivity cudzieho človeka. Za nápadom aj realizáciou stojí Adam Pantanowitz, ktorý spojenie mozgu (anglicky brain) a internetu nazýva brainternet. Sám hovorí, že v budúcnosti by sa záznamy z mozgu mohli roztriediť cez smartfónovú aplikáciu, ktorá zabezpečí dáta pre algoritmus strojového učenia.

Čo to znamená? V budúcnosti by mohli informácie prúdiť v oboch smeroch, z nášho mozgu aj do neho.

Tento cieľ je však zatiaľ vzdialený, pretože mozog je vo svojej podstate úplne iný typ procesora ako počítač. Počítače pracujú len s nulami a jednotkami, teda binárnym systémom, ale ľudský mozog pracuje s miliardami biochemických procesov, ktoré sú spojené s myšlienkami a činmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok