Kyjev informoval, kto má stáť za vraždou Putinovho kritika

TA3 TASR
5.9.2017 09:31

Súčasnú situáciu v Rusku prirovnával k Tretej ríši a vypovedal aj vo veci údajnej vlastizrady bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča. Denisa Voronenkova, ktorý pre svoje tvrdé vyjadrenia ležal Kremľu poriadne "v žalúdku", zavraždili za bieleho dňa na ulici. Kyjev tvrdí, že strojca jeho vraždy je napojený na ruských tajných.

Kyjev informoval, kto má stáť za vraždou Putinovho kritika
TASR

Najali ho ruskí tajní?

Osoba, ktorá nariadila vraždu bývalého poslanca ruskej Štátnej dumy Voronenkova, sa momentálne zdržiava v Rusku, je napojená na zločincov a má "živé kontakty" s ruskými tajnými službami. Oznámil to ukrajinský generálny prokurátor Jurij Lucenko.

"Kati boli prevažne občania Ukrajiny, väčšina z nich bola identifikovaná a tí, ktorým skutky dokázali, boli zadržaní,"
povedal Lucenko. Poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko tvrdil, že vrahom bol Ukrajinec Pavlo Paršov, narodený v roku 1998 v Sevastopole na Kryme. Vraj si ho najali ruské tajné služby.

Ukrajinská bezpečnostná služba neskôr uviedla, že už preveruje informáciu, či Paršov nebol náhodou agentom ruskej Federálnej bezpečnostnej služby.

Pred hotelom v centre Kyjeva

K vražde došlo 23. marca tohto roka v centre Kyjeva. Páchateľ 45-ročného Voronenkova smrteľne postrelil pred vchodom do jedného z hotelov. Útočník, ktorého postrelil ochrankár obete, zomrel neskôr v nemocnici. Ochrankár vyviazol so zraneniami.

Voronenkov bol bývalým členom frakcie komunistov v ruskej Dume. Na Ukrajinu sa presťahoval vlani na jeseň a získal aj tamojšie občianstvo. Rusko opustil spolu so svojou manželkou, speváčkou Marijou Maksakovovou, ktorá bola poslankyňou parlamentu za stranu Jednotné Rusko.

Ako dôvod svojho odchodu z Ruska Voronenkov uvádzal perzekúciu zo strany ruských bezpečnostných zložiek. Ruského občianstva sa vzdal. Ruský spravodajský server BFM uviedol, že Voronenkov svojho času vypovedal na generálnej prokuratúre vo veci podozrenia, že ukrajinský exprezident Viktor Janukovyč sa dopustil vlastizrady.

Exposlanec bol však v Rusku obvinený z podvodu, keď sa údajne neoprávnene zmocnil cudzej nehnuteľnosti v centre Moskvy. Na polícii proti nemu vypovedali bývalí príslušníci ruskej Federálnej bezpečnostnej služby. Voronenkov označil celú túto kauzu za zinscenovanú. Po Voronenkovi bolo 15. februára vyhlásené medzinárodné pátranie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok