Katarským aerolinkám dodatočne otvoria časť vzdušného priestoru

TA3 TASR
9.8.2017 06:39

Bahrajn a Spojené arabské emiráty súhlasili, že otvoria časť svojho vzdušného priestoru pre katarské štátne aerolínie Qatar Airways. Oznámila to Medzinárodná organizácia pre civilné letectvo so sídlom v kanadskom Montreale.

Podľa ICAO budú mať Qatar Airways k dispozícii existujúce trasy, ale aj nové, tzv. "dočasné alebo núdzové", informovala agentúra AP. Qatar Airways museli zmeniť trasy svojich letov a zrušiť frekventované trasy do významných regionálnych destinácií, ako je Dubaj. Bahrajn, SAE, Saudská Arábia a Egypt totiž prerušili 5. júna diplomatické styky s Katarom a zaviedli opatrenia na izoláciu tohto malého, ale bohatého emirátu.

Skupina týchto štyroch arabských krajín obvinila Katar z podporovania extrémistických skupín a vzniesla viacero požiadaviek. Boli medzi nimi aj ukončenie vysielania panarabskej televízie al-Džazíra, ktorú považujú za kritickú voči svojim vládam, obmedzenie vzťahov s Iránom či zatvorenie tureckej vojenskej základne.

Katar obvinenia z podporovania extrémizmu dôrazne odmieta a postup arabských krajín označuje za politicky motivovanú očierňovaciu kampaň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok