Požiadavky pre Katar sa zmiernili, ubudla polovica bodov

TA3 ČTK
20.7.2017 12:38

Štvorica arabských krajín, ktoré zaviedli bojkot Kataru kvôli nesúhlasu s jeho politikou, zredukovala požiadavky, ktoré má splniť, aby krízu vyriešil. Z pôvodných 13 bodov na zozname požiadaviek je teraz šesť. V OSN to oznámili diplomati štyroch krajín zapojených do sporu, teda Saudskej Arábie, Bahrajnu, Egypta a Spojených arabských emirátov.

Katar na zmenu nereagoval

Príčinou nezhôd s Katarom je jeho údajná podpora terorizmu a zbližovanie s Iránom. Menované krajiny 5. júna kvôli tomu prerušili s Dauha diplomatické styky a zaviedli dopravné a ekonomické sankcie.

Štvorica štátov pôvodne dala na splnenie 13 bodov Kataru ultimátum, ktoré vypršalo začiatkom júla. Teraz je zoznam zredukovaný na šesť bodov, medzi ktorými zostala podmienka, aby Katar bojoval proti terorizmu a extrémizmu a ukončil provokácie a podnecovanie k nemu.

Katar obviňovanie považuje za neoprávnené a vznesené požiadavky za zasahovanie do vnútorných záležitostí. Na správu o zredukovaní podmienok nereagoval. Katar poškodzujú najmä dopravné sankcie. Krajina musí kvôli zátarase pozemných hraníc so Saudskou Arábiou dovážať potraviny po mori a letecky.

Situáciu to nerieši natrvalo

Diplomati štyroch krajín v sídle OSN oznámili, že ich krajiny majú záujem krízu riešiť po dobrom. Zástupca Saudskej Arábie povedal, že sa na redukcii požiadaviek dohodli ministri zahraničných vecí uvedenej štvorice krajín na schôdzke 5. júla v Káhire. Splnenie týchto podmienok by podľa neho malo byť pre Katar jednoduché.

Nie je už medzi nimi zrušenie satelitnej stanice Al-Džazíra, avšak zvyšné podmienky sa týkajú aj jej, a to v požiadavke zastavenia podnecovania k násiliu a šíreniu nenávisti.

Podľa odborníkov môže zmiernenie požiadaviek pomôcť spor vyriešiť, ale nie natrvalo. Problémom zostane odlišné chápanie termínu terorizmus. Katar dáva priestor hlasom, ktoré sa nezhodujú s oficiálnymi názormi štyroch kritizujúcich krajín. Okrem iného podporuje Moslimské bratstvo, ktoré je v Egypte zakázané a označované za teroristickú organizáciu. Tieto "alternatívne hlasy" podľa expertov niekedy vyzývajú k zvrhnutiu vlád v regióne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok