Po takmer 16 rokoch identifikovali muža. Zahynul pri útoku na Dvojičky

TA3 TASR
8.8.2017 06:02

Po takmer 16 rokoch identifikovali pozostatky muža, ktorý zahynul pri teroristickom útoku na Svetové obchodné centrum z 11. septembra 2001, informovala v pondelok kancelária newyorského súdneho lekára. Jeho meno na žiadosť rodiny nezverejnili.

Po takmer 16 rokoch identifikovali muža. Zahynul pri útoku na Dvojičky
TASR

Porovnávajú DNA

Úrad hlavného patológa New Yorku identifikoval telesné pozostatky muža, ktorý zahynul 11. septembra 2001 pri útoku na Svetové obchodné centrum v New Yorku. Ide o prvú identifikáciu obete útokov na USA od marca roku 2015. Totožnosť muža na žiadosť jeho rodiny nezverejnili.

Odborníci sa naďalej - pomocou analýzy a porovnávania DNA i ďalšími metódami - snažia skompletizovať a identifikovať pozostatky 2753 ľudí, ktorí prišli o život 11. septembra 2001, keď civilné lietadlá unesené islamistickými útočníkmi narazili do výškových budov WTC a spôsobili ich zrútenie.

Tisícky úlomkov

Doteraz boli identifikované pozostatky 1641 obetí. Oficiálne potvrdená tak nie je totožnosť asi 40 percent obetí, takže z pohľadu zákona sú stále považované za nezvestné. Psychológovia upozorňujú, že tento pretrvávajúci stav má negatívne dôsledky pre príbuzných a blízkych obetí, ktorí tak nemôžu prežiť a spracovať svoj smútok. Všetci zainteresovaní hovoria v tejto súvislosti o "nekončiacom sa utrpení".

V mesiacoch, ktoré nasledovali po útokoch v New Yorku, pátracie tímy na mieste zrútenia WTC na Manhattane našli 21.906 fragmentov telesných pozostatkov, pričom asi 9000 z nich nebolo vhodných na testy DNA. Členovia skupiny expertov, ktorí sa zaoberali identifikáciou, ešte v roku 2005 vysvetlili, že stav telesných pozostatkov bol rôzny - od takmer kompletných tiel cez úlomky obhorených kostí po popol a prach - spôsobila to skutočnosť, že na mieste činu ešte tri mesiace po útokoch pretrvávalo tlenie s teplotou presahujúcou 1000 stupňov Celzia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok