Pred 15 rokmi padli Dvojičky. Svet si pripomenul obete hrozivých útokov

TA3 ČTK TASR
11.9.2016 07:48

Američania si pripomenuli obete teroristických útokov na New York a Washington, ktoré pred pätnástimi rokmi pripravili o život takmer 3000 ľudí. Centrom spomienkových akcií bol dolný Manhattan.

Za zvuku zvonov

Pietu začala minúta ticha na počesť obetí útokov na Svetové obchodné centrum v New Yorku a na washingtonský Pentagon. Rovnako si uctili pamiatky cestujúcich lietadla uneseného teroristami, ktoré havarovalo v Pensylvánii.

Čítanie mien všetkých mŕtvych sprevádzal zvuk zvonov newyorských kostolov, pamiatku obetí si uctila aj čestná jednotka zložená z príslušníkov newyorskej mestskej a pobrežné polície a hasičského zboru.

Na newyorských spomienkových akciách k udalostiam 11. septembra 2001 prihovárajú väčšinou len pozostalí po obetiach, prejavy štátnikov sa neočakávajú. Prezident Barack Obama však prehovoril v Pentagone a pietne podujatie v New Yorku navštívila aj demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová.

Kampaň k prezidentským voľbám má prestávku. Neuskutoční sa žiadne predvolebné zhromaždenie, televízne stanice nebudú vysielať žiadne volebné klipy.

Hrdinstvo padlých

Zádušná omša na pamiatku 343 newyorských hasišov sa konala v katedrále sv. Patrika na Manhattane. Starosta New Yorku, Bill de Blasio, vyzdvihol pri tejto príležitosti hrdinstvo padlých, ktoré "si väčšina z nás nedokáže ani predstaviť".

Stovky rodinných príslušníkov mŕtvych hasičov i tých, ktorí útoky prežili, počúvali, ako na nich spomínajú pre ich odvahu. Jedenásty september 2001 si vyžiadal viac životov požiarnikov ako ktorýkoľvek iný deň v dejinách USA. Počas spomienky prečítali mená všetkých hasičov, ktorí zahynuli.

Ministerka spravodlivosti Loretta Lynchová prečítala list od prezidenta Baracka Obamu, v ktorom hovorí o dôsledkoch teroristických útokov z 11. septembra na národ. "Musíme si uvedomiť, že žiaden teroristický čin nemôže ísť dokopy s charakterom našej krajiny, zmeniť, kto sme ako Američania alebo prekonať naše trvalé odhodlanie byť si navzájom opatrovníkmi v časoch pokoja i v časoch krízy," citovala Obamu tlačová agentúra AP.

smutok_0a000002-ef58-77c8.jpg

Číslica 343

Počas omše, ktorú viedlo kardinál Timothy Dolan, starosta New Yorku poznamenal, že zabití hasiči boli vo veku od 22 do 71 rokov. Každý v New Yorku v ten deň trpel, ale nik viac ako členovia Požiarneho zboru New Yorku, povedal.

"Preukázali obetavosť a odvahu. Keď sme ich potrebovali najviac, ukázali nám to najlepšie v ľudstve," pokračoval. Podľa De Blasia hasiči "robili veci, ktoré si väčšina z nás nevedela ani predstaviť. Ponáhľali sa do nebezpečenstva, nie preč od neho."

Starosta pripomenul, že niektorí požiarnici zomreli po útokoch z 11. septembra na choroby súvisiace s kontaminovaným vzduchom, ktorému boli vystavení v ten deň a ďalší ešte žijú, ale trpia. Mohutnú rímskokatolícku katedrálu zaplnili počas popoludňajšej zádušnej omše predstavitelia mesta, hasiči a rodiny zabitých.

Sprievod idúci do katedrály niesol transparent s číslicou 343 nasledovaný požiarnikmi, ktorí niesli americké zástavy zastupujúce každého jedného člena požiarneho zboru, ktorý v ten deň prišiel o život.

fotka_0a000002-ef8c-a7f8.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok