Víťazom 6. etapy Okolo Poľska je Haig, Sagan prišiel o žltý dres

TA3 TASR
3.8.2017 20:10

Víťazom 6. etapy cyklistických pretekov Okolo Poľska sa stal Austrálčan Jack Haig z tímu Orica-Scott. Pre 23-ročného cyklistu to bolo premiérové etapové víťazstvo v jeho profesionálnej kariére.

Víťazom 6. etapy Okolo Poľska je Haig, Sagan prišiel o žltý dres
twitter.com/Tour de Pologne

Kopce boli nad Saganove sily

Štvrtková kopcovitá etapa so štartom vo Wieliczke a s cieľom v Zakopanom merala 199 km a bola dôležitá z pohľadu boja o vedúcu pozíciu celkového poradia, o ktorú napokon prišiel počas jej priebehu Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe. Novým lídrom sa pred záverečnou etapou stal Belgičan Dylan Teuns z BMC.

Peter Sagan bol dosiaľ najsledovanejšou persónou na Okolo Poľska. V sobotu zvíťazil v úvodnej etape v Krakove, v nedeľňajšom "nedokončenom" špurte v Katoviciach skončil ôsmy a prišiel o žltý dres lídra, ale v pondelok si to vynahradil.

V záverečnom prudkom stúpaní v Szczyrku s vypätím všetkých síl došiel do cieľa ako druhý a prinavrátil si najcennejší dres prvého muža pelotónu. V utorok ho potvrdil tretím miestom v rýchlej šprintérskej koncovke v Zabrze a v stredu to navlas zopakoval v Rzeszówe. Vo štvrtok bol však náročný hornatý záver nad jeho sily.

 

Premenlivé čelo pretekov

Od úvodu sa od pelotónu odtrhla trojica Moreno Moser (Astana), Antwan Tolheok (LottoNL-Jumbo) a Adam Stachowiak (reprezentácia Poľska), rýchlo si dokázala vybudovať aj viac ako päťminútový náskok. Hlavný balík aj s lídrom celkového poradia Petrom Saganom si však ich aktivitu strážil, v kopcoch začal sťahovať manko na čelo pretekov. Necelých 50 km pred cieľovou páskou sa odhodlal k úniku Tolheok, neskôr sa k nemu pridal aj Robert Power (Orica-Scott).

Pelotón medzi tým zvyšoval v stúpaniach tempo, na ktoré už však Sagan nestačil. Postupne sa dostal až na chvost balíka a bolo jasné, že po šiestej etape príde o žltý dres. Na cestu za etapovým triumfom sa vytvorila približne 25 km pred cieľom asi 30-členná skupina cyklistov. Situácia na čele sa menila každým kilometrom, často prichádzalo ku krátkym pokusom o únik.

Jack Haig sa úspešne odtrhol od tejto skupiny, v stúpaní na záverečný kopec dňa si vytvoril viac ako 30-sekundový náskok. Za ním dokázala vyraziť v závere pätica cyklistov, vrátane domáceho Rafala Majku (Bora-Hansgrohe), ale ich aktivita nepriniesla želaný efekt. Austrálčan si tak napokon prišiel bez väčších problémov k zaslúženému prvému triumfu na profesionálnom okruhu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok