Sagan sa drží na čele, no záverečný špurt patril Poppelovi

TA3 SITA
2.8.2017 18:29

Holanďan Danny van Poppel z tímu Sky sa stal víťazom piatej etapy na 74. ročníku cyklistických pretekov Okolo Poľska zaradených do kalendára World Tour. Stredajšia etapa vo zvlnenom teréne merala iba 130 km, štart mala v Olimp Nagawczyny a cieľ v Rzeszówe.

Peter o dres zabojoval

V záverečnom špurte na mokrej ceste Van Poppel zdolal Slovinca Luku Mezgeca (Orica-Scott) a Slováka Petra Sagana (Bora-Hansgrohe). V žltom drese jazdiaci Sagan si udržal pozíciu prvého muža pretekov a vďaka bonifikácií za tretie miesto zvýšil svoj náskok pred Belgičanom Dylanom Teunsom (BMC Racing) z 10 na 14 sekúnd a pred tímovým kolegom Poliakom Rafalom Majkom na 20 sekúnd. Sagan je naďalej aj lídrom bodovacej súťaže.

Peter Sagan je právom zatiaľ najsledovanejšou persónou na Okolo Poľska. V sobotu 29. júla zvíťazil v úvodnej etape v Krakove, v nedeľňajšom "nedokončenom" špurte v Katoviciach skončil ôsmy a prišiel o žltý dres lídra, ale v pondelok si to vynahradil. V záverečnom prudkom stúpaní v Szczyrku s vypätím všetkých síl došiel do cieľa ako druhý a prinavrátil si najcennejší dres prvého muža pelotónu. V utorok ho potvrdil tretím miestom v rýchlej šprintérskej koncovke v Zabrze a v stredu to navlas zopakoval v Rzeszówe.

Preteky Okolo Poľska sú pre dvojnásobného majstra sveta Petra Sagana prvými od skorého a kontroverzného vylúčenia z Tour de France. Na poľských cestách bol Sagan ešte v úvode svojej profikariéry v roku 2011 celkovým víťazom.

Patrí do okruhu favoritov

Peter Sagan vstupoval aj do piatej etapy ako majiteľ dvoch najcennejších tričiek, čiže ako líder celkovej klasifikácie aj bodovacej súťaže. Etapa mala zvlnený charakter a práve slovenský cyklista sa pred ňou rátal do užšieho okruhu favoritov na víťazstvo. V úniku dňa sa ocitli piati cyklisti: Maxime Monfort (Lotto-Soudal), Tejay van Garderen (BMC Racing Team), Antwan Tolhoek (LottoNL-Jumbo), Moreno Moser (Astana) a Maximilian Schachmann (Quick-Step Floors). Po 50 km si vypracovali náskok 2:35 min a chystali a na štyri horské prémie II. a III. kategórie.

Prvé dve na 71,4 a 79,7 km na Gmina Lubenia (III. kat., resp. II. kat. z rôznych strán kopca) ovládol Belgičan Monfort. Nasledovala na 96,5 km prémia na Lany (II. kat., 1,2 km, priemerný sklon 8,2%) a aj tam sa poponáhľal za bodmi do vrchárskej súťaže jej už virtuálny líder Monfort. Pelotón tam zaostával o 1:40 min, vpredu sa o tempo staral najmä Talian v službách Bora-Hansgrohe Cesare Benedetti.

Preteky skomplikoval dážď

Dvadsaťsedem kilometrov pred cieľom cyklistom výdatne zapršalo a jeden z členov úniku Nemec Schachmann sa po neubrzdení zákruty ocitol mimo cesty. Po výmene bicykla pokračoval v etape. O ďalších 5 km prešla už len štvorica vpredu po prvý raz priestorom cieľa a čakal ju záverečný 22 km dlhý okruh po Rzeszówe a v jeho okolí. Pelotón zaostával o 1:20 min a o ničom nebolo rozhodnuté. V druhom stúpaní na Lany pelotón zabral a skupinu v úniku takmer dostihol.

Vpredu sa ešte odtrhol Van Garderen a na vrchole Lany si pripísal 5 bodov do vrchárskej súťaže. Jeho pokus v zjazde vyzeral, že nie je márny, 7 km pred cieľom mal k dobru 20 sekúnd. Pelotón ho napokon "zhltol" 3 km pred páskou. Potom sa vpredu sformovala silná skupina tímu Sky pre Dannyho van Poppela a za nimi odhodlaný Sagan. Slovák bol opäť v samom závere trochu "zavretý". To napokon využil na víťazný špurt Van Poppel, kým na Sagana rovnako ako v utorok zostalo tretie miesto.

Výsledky - Okolo Poľska 2017: 5. etapa Olimp Nagawczyna - Rzeszów, 130 km:

1. Danny van Poppel (Hol.) Sky 2:59:44 h, 2. Luka Mezgec (Slovin.) Orica-Scott, 3. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe, 4. Roberto Ferrari (Tal.) UAE Emirates, 5. Enrico Battaglin (Tal.) LottoNL-Jumbo, 6. Niccolo Bonifazio (Tal.) Bahrain-Merida - všetci rovnaký čas ako víťaz,...132. Erik Baška (SR) Bora-Hansgrohe +14:27 min.

Poradie po 5. etape: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 18:41:27 h, 2. Dylan Teuns (Belg.) BMC Racing +14 s, 3. Rafal Majka (Poľ.) Bora-Hansgrohe +20, 4. Wilco Kelderman (Hol.) Sunweb +24, 5. Odd Christian Eiking (Nór.) FDJ +31, 6. Domenico Pozzovivo (Tal.) Ag2r La Mondiale +32,... 132. Erik Baška (SR) Bora-Hansgrohe +38:46.

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 88 bodov, 2. Danny van Poppel (Hol.) Sky 76, 3. Niccolo Bonifazio (Tal.) Bahrain-Merida 51.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok