Poľský prezident vrátil parlamentu vetované zákony. Pridal aj odôvodnenie

TA3 TASR
31.7.2017 22:33

Poľský prezident Andrzej Duda vrátil do parlamentu návrhy dvoch zákonov, ktoré sú súčasťou reformy súdnictva a o ich vetovaní informoval verejnosť už minulý týždeň.

Ide o legislatívne normy o najvyššom súde a Národnej súdnej rade, voči obsahu ktorých a niektorým nezrovnalostiam vyjadrila hlava štátu námietky ešte pred ich schválením v oboch komorách zákonodarného zboru. Niektoré z Dudových pripomienok by sa podľa očakávania znalcov pomerov mali dať vyriešiť jednoduchou novelou. Prezident však minulý týždeň avizoval, že v priebehu dvoch mesiacov predloží vlastné návrhy oboch vetovaných noriem.

Veto hlavy štátu môže podľa platnej poľskej legislatívy odmietnuť dolná komora parlamentu, a to hlasmi najmenej trojpätinovej väčšiny zákonodarcov za prítomnosti najmenej polovice z nich. Poľský Sejm sa po prvý raz stretne po letnej prestávke na zasadaní 13. septembra.

Európska komisia začala v sobotu voči Poľsku konanie pre porušenie záväzkov členskej krajiny EÚ v súvislosti s piatkovým zverejnením Dudom podpísaného iného zákona o organizácii súdov vo vestníku. Komisia dala Varšave mesiac na to, aby odpovedala na spustenie uvedenej procedúry. Jej výsledkom by mohli byť finančné sankcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok