Poľská vláda sa prezidentovho veta neobáva, reformu vraj presadí

TA3 ČTK
27.7.2017 22:45

V Poľsku to stále vrie. Vláda chce presadiť kontroverznú súdnu reformu za každú cenu. Veto prezidenta im v tom údajne nezabráni. Vyhlásil to predseda vládnej strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczyński.

Poľská vláda presadí kritizovanú súdnu reformu bez ohľadu na veto prezidenta Dudu. Vyhlásil to predseda vládnej strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczyński, podľa ktorého je Dudova snaha zmeniť navrhnutú radikálnu reformu súdnictva vážnou chybou.

Duda, ktorý vzišiel z radov PiS a doposiaľ nikdy neprotestoval voči viacerým kontroverzným návrhom schváleným parlamentom, vetuje dva kritizované zákony. Prezident plánuje predložiť vlastné verzie zákonov o najvyššom súde a súdnej rade, ktoré chcela vládna strana podriadiť ministrovi spravodlivosti a parlamentu.

"Neostáva mi nič iné, než povedať, že to bola chyba, veľmi vážna chyba, ale tým sa to končí. Teraz musíme myslieť na to, ako ísť z toho von, ako z toho spraviť len incident, na ktorý sa čoskoro zabudne a my pôjdeme vpred," komentoval Dudov čin líder PiS v rozhovore s poľskou televíziou. Trojpätinovú väčšinu, ktorú budú potrebovať k prehlasovaniu prezidentovho veta, podľa neho strana získa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok